Am observat in decursul timpului ca putina lume exploateaza frigiderul corect sau imparte pe rafturi produsele, in functie de caracteristicile lor. Astfel, adeseori am vazut frigidere in care mancarea era depozitata neacoperita sau mancarea gatita se afla pe rafturile de jos, deasupra tronand intr-un mod foarte periculos o bucata de carne cruda.
M-am gandit sa va prezint astazi cateva principii de depozitare care nu numai ca vor prelungi perioada de depozitare a produselor, dar asigura o dezvoltare minima a bacteriilor.
- Pe rafturile de sus depozitati mereu mancarea gatita! Iar mancarea gatita trebuie sa fie mereu acoperita. Daca nu o puteti tine intr-un vas cu capac, trageti macar o folie peste. Este foarte important ca in mancarea gatita sa nu scape din greseala elemente din hrana cruda care se afla in frigider (picaturi din carne cruda, reziduri de pe legume etc).
- Pe rafturile din mijloc depozitati carnea cruda. Incercati sa o depozitati in ambalajul in care ati cumparat-o pentru a nu picura sange prin frigider, iar daca nu e posibil puneti-o in mai multe pungi si cu o farfurie sub ea.
- Lactatele incercati sa le pastrati cat mai mult cu putinta in ambalajele in care se vand. Daca de exemplu puneti smantana intr-un bol pentru servire, smantana nefolosita nu o turnati inapoi ci depozitati-o in bolul in care este, infasurand strans gura cu o folie.
- Legumele si fructele depozitati-le mereu in partea de jos a frigiderului, acolo unde temperatura este cea mai ridicata. O temperatura prea scazuta le poate dauna. De asemenea, incercati sa le depozitati in recipiente speciale pentru a nu se strica intre ele, deoarece fiecare are alt „ritm” de expirare.
- Ouale nu le depozitati pe usa frigiderului, acolo unde este „construit” locul pentru ele. Usa frigiderului este un loc unde temperatura fluctueaza foarte mult si de aceea este recomandabil sa pastrati ouale in cofragele lor pe rafturile frigiderului.
- Pe usa frigiderului depozitati sticlute cu sosuri si condimente, snascksuri si chiar si iaurturi.
Un ajutor deosebit pentru o depozitare corespunzatoare si sanatoasa in frigider imi este dat de acest recipient special Tupperware pentru legume si fructe.
Dupa cum vedeti am o adevarata „harta” despre cum trebuie sa depozitez diferite legume si fructe. Ceea ce este grozav la acest vas nu sunt atat aceste explicatii deosebit de utile ci un mic mecanism deosebit.
Vasul dispune si de mici gauri de aerisire care se pot utiliza in functie de produsul depozitat. Astfel, depozitand produsul in conditii corespunzatoare ma asigur ca il am proaspat in frigider pentru o perioada mai indelungata!
Pentru mai multe informatii despre produsele Tupperware o puteti contacta pe doamna Mia Lupea la mia_lupea@yahoo.com sau 0722 433277 / 0740 760303.
Poate n-ar fi rau sa povestesti si despre alternative la depozitarea in chestii de plastic.
Si eu folosesc plastic si am cateva si chestii Tupperware, dar e prea mult plastic pentru depozitare.. Am dat de un site: sfaturilebunicii unde gasesti (poate colaborezi cu ei) idei despre cum poti pastra fructele, legumele si alte alimente fara a mai apela la plastic..
chiar nu stiam aceste lucruri. multumim!
@Dana – din cate stiu eu depozitarea in plastic este periculoasa daca sunt facute din materiale necorespunzatoare. Cele de la Tupper sunt safe, mai ales gama pentru bebe 🙂 Eu in general depozitez direct in vase de metal/inox/ceramica, nu am foarte mult plastic in frigider.
@Ioana – cu mare drag 😉
[…] de piersiciShake cu fructe de padureAltele10 ingrediente care nu-mi lipsesc din bucatarieCum sa depozitam corect mancarea in frigiderIdei de decorare a mesei de toamnaOrganizarea […]