Vedem des la stiri ca mare parte din veniturile noastre se duc pe mancare. Asta se datoreaza si faptului ca in Romania mancarea este foarte scumpa (in comparatie cu alte tari cu venituri mai mari), dar si pentru ca suntem inclinati spre risipa.
Este suficient sa aruncati o privire in tomberoane – resturile de mancare predomina! Este o imagine trista a risipei.
Daca dorim sa facem economii trebuie sa ne evaluam corect consumul. Si apoi sa planificam. Am oferit in mai multe posturi pe acest blog sfaturi despre cum va puteti organiza meniul saptamanal si cred in continuare ca trasarea unui meniu si plecarea la cumparaturi pe baza unei liste sunt primii pasi spre a face cateva economii in acest sector.
In plus, iata si alte cateva sfaturi pentru a micsora bugetul alocat mancarii.
Cumparati produse de sezon
Produsele de sezon vor avea mereu un pret mai scazut si de cele mai multe ori se vor afla si la oferte in magazine. In plus, va incurajez sa va procurati fructele si legumele din piete – aici e nevoie de putina intuitie pentru a diferentia agricultorii de bisnitari, dar dupa cateva vizite sunt sigura ca ii veti recunoaste cu usurinta. La piata aveti de castigat nu numai in ceea ce priveste preturile, dar vazand belsugul naturii (indiferent de anotimp) va veti obisnui sa cumparati produse de sezon si produsele proaspete vor avea o mai mare pondere in dieta voastra.
Profitati de oferte
Orice magazin (chiar si online) are oferte.
Totusi va sfatuiesc sa fiti atenti – uneori ofertele sunt false, venind dupa o scumpire a aceluiasi produs cu ceva timp inainte (tactica abordata mai ales inainte de sarbatori) sau sunt la oferta produse aproape de expirare.
Comparati pretul si nu picati in capcana ofertei. Iar daca produsul se afla la oferta pentru ca sta sa expire, verificati termenul de garantie si estimati daca aveti timp sa consumati acel produs.
De exemplu o conserva care va expira peste 3 luni va da timp suficient sa o consumati.
Pachetelul
Daca va pregatiti un pachetel pentru scoala/lucru veti economisi bani seriosi aruncati pe mancare (de cele mai multe ori nesanatoasa) cumparata peste zi.
Pentru pachetel trebuie sa fiti inventivi – puteti folosi resturi de la friptura din ziua precedenta, o supa (in borcan 🙂 ), o salata, seminte, nuci si bineinteles sandwichuri.
Si aici nu este vorba doar de bani! Dar astfel veti manca si mult mai sanatos 🙂
Cumparati produse congelate, in conserva sau uscate
Cand nu e sezonul lor.
De obicei ele sunt congelate prin congelare rapida si isi pastreaza mai multe proprietati nutritive. De exemplu, acum am cumparat o punga mare (3kg) de conopida congelata si este mult mai ieftina decat conopida proaspata din supermarket (si probabil mai sanatoasa).
De asemenea, iarna sunt gustoase caisele (si alte fructe) deshidratate.
Economisiti cu carnea
Adica reduceti portia de carne din farfurie. Puteti inlocui sunca de dimineata cu oua. Iar in farfurie, reduceti portia de carne si inlocuiti-o cu produse sanatoase si mai ieftine – legume, fasole.
De asemenea incercati sa nu mai cumparati doar pulpe sau piept de pui, ci puiul intreg. Il puteti portiona chiar voi si sa va ajunga si de friptura, dar si de supa. Poate chiar si o tocanita 🙂
Reduceti risipa
Daca in ziua precedenta ati avut la masa o friptura, puteti folosi resturile pentru o salata sau un sandwich la lucru.
De curand am citit despre un detergent foarte simplu facut din resturi vegetale (il testez acum – revin cu impresii – multumesc Rodica) si astfel putem sa refolosim chiar si ceea ce am arunca la gunoi.
De asemenea, din cojile de legume puteti fierbe o supa pe care sa o adaugati la retete care cer supa (tocanite, sosuri etc).
Renuntati la branduri faimoase
Multe magazine au branduri personale – de cele mai multe ori produsele sunt facute de aceiasi producatori de renume, doar ca – eliminand costurile de publicitate – pot vinde la un pret mai decent.
Nu cumparati semipreparate
Sunt scumpe si nesanatoase. Va puteti propune sa nici nu intrati la raioanele de congelate semipreparate, snacksuri, sucuri.
Cumparati in cantitati mari
Alegeti sa va faceti cumparaturile de la magazine precum Selgros & Metro unde puteti cumpara baxuri de produse sau produse ambalate in recipiente mai mari.
De exemplu eu cumpar faina la saculet de 5 kg, uleiul la 5 litri, chiar si cu zaharul si malaiul procedez asa.
Ingrijiti o gradina
Nu e nevoie sa stati la casa pentru a avea o mica gradina. Pe internet sunt numeroase idei despre gradini in balcon (de ex rosii plantate in ghiveci), iar de curand am descoperit pomi fructiferi verticali – fara crengi, carora le cresc fructele direct pe tulpina.
O mica gradina de ierburi aromatice poate sa isi gaseasca loc si pe pervazul din bucatarie.
Interesant articolul tau, nu stiam asa de mult detalii despre ce ai scris
ma bucur ca te-a ajutat articolul 😉