Din bugetul familiei noastre, cea mai mare parte din bani se duce pe mancare. Probabil asa e si la voi, mai ales daca traiti in Romania.
Iar atunci cand am devenit mai constienti cu cheltuielile noastre si am vrut sa le reducem, evident ca primul loc spre care ne-am uitat a fost spre mancare. Desigur, nu am cautat nici sa mancam mai putin (desi uneori nu ar strica :)) sau sa luam alimente de proasta calitate, ci doar sa cheltuim mai cu cap si sa evitam risipa.
Cititi aici 15 idei pentru a reduce risipa de mancare
Una dintre problemele cu care m-am confruntat eu, ca magazioner-sef in camara familiei, a fost faptul ca mereu ramaneam cu mici cantitati de ingrediente, cu care nu stiam ce sa fac, cum sa le folosesc, de care uitam si care – sa fiu sincera – reprezentau mare parte din risipa noastra de mancare.
Bun. Problema a fost identificata, dar cum sa o remediem?
Si cum imi place sa ma joc si sa experimentez, si pentru ca probabil deja v-ati intrebat de ce am ilustrat articolul cu o poza din Masterchef, iata solutia pe care am gasit-o: intr-o zi pe saptamana am si eu o „cutie a misterelor” 🙂 Cum nu ma pot surprinde singura, imi asez in fata in bucatarie acele pungi, pungulite, borcane aproape goale si fac ceva de mancare cu ele.
Ati fi surprinsi cat puteti economisi astfel! Si aproape ca scapati complet de risipa.
Regulament 🙂
Ok, regulile le faceti voi, dar iata ce variante aveti:
Timpul: puteti sa aveti 1-2 zile pe saptamana cand gatiti asa sau alegeti o saptamana intreaga sa gatiti astfel si sa curatati complet rafturile cu provizii din resedinta.
(eu va recomand prima varianta, pentru ca astfel veti avea si multe ingrediente proaspete pe „inventar”; dar daca vreti o curatenie generala, puteti sa va angajati si la o saptamana intreaga!)
Utilizarea ingredientelor
a). Puteti alege varianta oficiala din Masterchef si sa gatiti o mancare strict cu ingredientele din „cutie”…
sau…
b). Sa folositi obligatoriu 2-3 ingrediente din „cutie”, dar sa aveti libertatea sa adaugati si alte ingrediente.
Cat economisiti? Depinde de cat cheltuiti voi in mod obisnuit intr-o saptamana pe mancare.
Sa zicem ca faceti astfel 1-2 zile/saptamana si cumulati la final de luna 7 zile in care ati gatit asa. Asta inseamna ca economisiti cu aproximatie cam cat cheltuiti pe mancare intr-o saptamana. Nu e deloc rau pentru un joc, nu? 🙂
M-ai prins! fac asta de cand ma stiu, si nu pentru economie ci pentru ca nu arunc mancare niciodata. E un exercitiu bun in multe alte capitole ale vietii, nu numai economice, alimentare sau ce curatenie in camara si frigider:), as zice chestii de interior! Si mai ales cand ai prunci care oricum sunt obisnuiti cu anumite mancaruri sunt fascinati sa gaseasca un preparat nou, cu un nume nou si un aspect nou 🙂
Da, mi se pare un exercitiu grozav si pentru copii, pentru a-i scoate putin din rutina si a le deschide apetitul pentru combinatii noi 🙂
Ceau,
am fost tare surprinsa sa vad ca ne preocupa aceleasi lucruri (si in general in tematica site-ului, dar si in subiectul acestei postari).
http://mamainvacanta.com/mama-economa-mama-chibzuita/
Ma bucur ca te-am gasit, si sper ca voi mai avea timp sa-ti citesc postarile.
Bine te-am gasit si eu, Moni 🙂