IMG_6802 
De ani buni de zile stiu ca nu e sanatos sa mananci mancare gatita pe gratar. Stiam acea fraza celebra, de care probabil ati auzit si voi, ca o felie de gratar echivaleaza in toxicitate cu 600 de tigari fumate.

Doar ca in ultimele luni am inceput sa invat cate ceva despre gratare si gatitul pe gratar si sa invat sa fac cateva mici diferente, diferente care pot fi esentiale intre un gratar sanatos si unul toxic.

In primul rand, problema este ca gratarele traditionale sunt periculoase. De ce?

Pentru ca mancarea se gateste direct deasupra flacarii. Prin urmare, carnea este si arsa, dar mai este si imbibata in fumul creat de grasimea scursa pe carbunii incinsi.

Prin urmare, gratarul ars deasupra flacarii contine:

1. HCA (Heterocyclic Amine) – o chimicala care se produce in carne cand aceasta este gatita la temperaturi inalte – mai ales carnea arsa de flacara directa a gratarului.
2 PAH (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) – o alta chimicala care se imbiba in carne dupa ce grasimea picurata din ea pica pe carbunii incinsi si formeaza fumul specific. Daca grasimea starneste focul astfel incat flacara sa ajunga direct la carne, concentratia este si mai mare.

Ambele chimicale sunt strans legate de aparitia cancerelor de stomac si de colon!

Iata cateva idei pentru cum puteti sa va faceti gratarul mai sanatos:

1.Gatiti la o temperatura mai scazuta.
 * pe Outdoor Grill Chef pot controla temperatura (chiar daca fac focul pe carbuni!) prin gurile de aerisire. Daca vreau sa scad temperatura din interior, e suficient sa inchid gurile de aerisire.

2. Nu gatiti direct deasupra focului si nu permiteti grasimii sa picure pe carbuni.
* grillul meu are un nivel intermediar intre carbuni si grilaj, care nu permite flacarii sa ajunga direct la mancare, in plus dispune si de un mic recipient unde este adunata grasimea, astfel incat ea nu ajunge la carbuni.

3. Marinati carnea inainte. S-a demonstrat ca marinarea scade concentratia de PAH.

4. Puneti pe gratar bucati mai mici de carne pentru un timp mai scazut de preparare. Ca de exemplu frigaruile.

5. Scadeti grasimea care poate curge din carne si alegeti carne mai slaba (pui, peste) si legume/fructe.

018

Ocazional, mai ales cand sunt in vizita la parinti, savurez si eu un gratar din acela facut direct deasupra flacarii. Stiu cat este de gustos si stiu cat este de greu de renuntat la el. Dar ultimele luni m-au invatat sa descopar ca a face gratar nu este doar despre carne, nu este doar despre „sfaraitul”grasimii pe carbuni.

Am descoperit in grillul meu o alternativa – uneori chiar mai sanatoasa – la gatitul pe aragaz.
Ce am invatat pana acum?

  • 1. Este mai sanatos si mai dietetic – grasimea se scurge din carne intr-un recipient special. Prin urmare mancarea nu este imbibata in grasimi nesanatoase (bineinteles, aici pot gati si fripturi la tava, in sos, dar daca aleg varianta gratarului dispare problema grasimilor).
  • 2. Este mai ieftin – cu doua- trei maini de carbuni am gatit pentru o masa – friptura & garnitura.
  • 3. Mancam mai multe legume – paradoxal! 🙂 Grillul este suficient de spatios sa permita gatirea intre timp a legumelor.
  • 4.  Stam la aer liber.
  • 5. Nu mai incing casa cu gatitul. Am copt pe grill si paine, prajituri, am facut chiar si tocanite!