Ziua de 17 septembrie 2017 a inceput prin a fi o linistita zi de duminica. Am petrecut prima parte a zilei in familie si la ora pranzului am pus copiii la somn ca de obicei. Sotul s-a intins si el in pat, iar eu am mai ramas sa lucrez putin la calculator. Apoi am luat o carte din teancul de carti de citit si m-am intins si eu langa R. Am inceput sa citesc Mica Enciclopedie Hygge si, pana sa ma ia si pe mine somnul, am apucat sa citesc despre importanta iluminatului in case si felul cum acesta influenteaza starea noastra de spirit. Si despre faptul ca danezii acorda o importanta uriasa iluminatului, atat cel de la lumanare, cat si cel artificial (electric).
Cand am inchis cartea, ma gandeam sa incepem si noi sa fim mai atenti la acest aspect, sa aprindem mai multe lumanari si sa fim mai constienti de influenta luminii asupra starii noastre de spirit.

Am atipit pentru 30 de minute si m-a trezit furtuna care a facut ravagii in judetul nostru. Din fericire, nu am avut mari stricaciuni la casa, dar am ramas fara curent electric. De duminica de la ora 15 pana miercuri noaptea. In acea seara, privind cartea despre Hygge la lumina lumanarilor am zambit la ironia pe care mi-a rezervat-o soarta.

Si astfel, timp de 3 nopti si inca o seara, am implementat obligat-fortat principiile hygge ale iluminatului. Am pus lumanari in mai multe locuri din camera de zi si ne-am petrecut serile la lumina lor calda. Si da, sunt incredibil de linistitoare. Parca timpul se scurgea altfel, conversatiile se legau diferit si mancarea era mai apetisanta. Abia cand am avut din nou electricitate si am aprins becurile, am realizat cat de aspre si reci par lucrurile in lumina aceea. Am simtit cum tihna si calmul luminii difuze este inlocuit de o senzatie de agitatie si de artificial, o stare care te obliga sa fii (va rog sa imi permiteti un joc de cuvinte) mereu „bagat in priza”, activ si te impiedica sa te relaxezi, sa permiti organismului tau sa faca o trecere cat mai fireasca spre o stare de calm, relaxare si sa se poata odihni inainte de a incepe o noua zi.

Desigur, nu va zic acum sa decuplati sigurantele pentru a va relaxa! Nici vorba. Este ingrozitor sa traiesti fara curent si este o provocare sa gasesti solutii pentru a suplini lipsa de electricitate. Dar mici schimbari puteti face, asigurandu-va tot confortul si bucurandu-va de tehnologia moderna.

Din fericire, aceasta tehnologie ne ajuta chiar si in aceasta directie si gasim corpuri de iluminat care sa ne ofere o lumina calda si placuta. M-am uitat putin aici peste cateva, pentru ca aceasta pana de curent ne-a facut constienti si de faptul ca avem nevoie de surse independente de lumina care pot fi bagate in priza la un generator. Am neglijat pana acum acest aspect. Tot aici am vazut si lampi care imita lumina de lumanare, lampi care sunt sigure pentru copii si nu necesita aerisire dupa utilizare, asa cum e indicat in cazul lumanarilor (chiar si a celor naturale).

Cred ca avem multe de invatat de la aceasta filozofie nordica, poate cu atat mai mult cu cat se apropie si la noi sezonul rece si vom sta mult mai mult la lumina becurilor. Puteti face mici ajustari la ceea ce aveti deja in casa, sa va cumparati lumanari sau mici lampi care sa indulceasca atmosfera serilor lungi de iarna. Am gasit si aici un articol care sintetizeaza importanta iluminatului si va ofera cateva sfaturi din cultura scandinava.

Pana una-alta, eu am inceput sa desurubez din spoturile de pe tavan si sa „uit” sa aprind becul in bucatarie in timpul cinei, lasand aprine doar lumanarile de pe pervaz. Si nimeni nu se plange! 🙂

Sursa foto