Si eu, ca multe alti oameni din tara, am auzit povestile horror despre maternitati romanesti. De fapt am crescut cu ele, povestite inca de mama si terminand cu prietenele care au nascut inaintea mea. De aceea cand am ramas insarcinata decizia de a naste la privat a venit ca o urmare logica.

Cand discuti despre nastere si spui ca vrei sa nasti la privat va trebui sa te confrunti cu doua tipuri de atitudini: 1. cei care au nascut la privat – o atitudine pozitiva, de incurajare; 2. cei care au nascut la stat – de descurajare, de „arunci banii pe fereastra”, „mai bine cumperi ceva la copil de banii aia” si exemple de copii scosi bolnavi din spitale private.

Cand intalneam mamicile din a doua categorie mereu ma simteam vinovata si speriata. Vinovata pentru ca „arunc” banii si speriata ca orice as face tot cu copilul bolnav ajung acasa.
Pentru linistea mea am analizat atent problema si am ajuns la concluzia ca dorinta de a naste la privat nu se rezuma doar la confortul meu ci mai ales se refera la dorinta de a naste copilul intr-un mediu curat, cu aparatura moderna si mai ales cu cadre medicale care au tot interesul ca totul sa decurga ca la carte.
In plus, fiind martora cu doar cateva luni inainte la nasterea unui bebelus intr-o maternitate de stat unde tatal alerga sa cumpere de la cearceafuri, comprese sterile, vata si pana la hartie igienica (pe langa mita data doctorilor) am ajuns la concluzia ca nu am cum sa nasc la stat.

Chiar daca mai piperata, prefer sa platesc doar o factura!

Si a venit ziua cezarienei.

Inceperea procesului mi s-a parut defectuos si m-a agitat incredibil. Ajunsa de dimineata la spital a trebuit sa completez o serie de acte si declaratii. Chiar daca eram programata la cezariana si nu ma chinuiau durerile, de emotie tot mi s-a parut dificil sa ma concentrez. In plus, se sta in picioare. Ca gravida trecuta binisor peste termen fiecare minut petrecut in picioare era un chin. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa am si contractii!

Am fost apoi dusa intr-o incapere unde am fost dezbracata de toate hainele, mi s-a dat un halat si papucei si am pornit spre sala de travaliu.
Termen impropriu pentru ca era o rezerva cu un singur pat, cu un aparat de monitorizare a fatului si cu baie separata. Am fost vizitata de moasa si de doctorul de garda, intrebata, incurajata si chiar lasata sa motzai cand m-a luat somnul din cine stie ce motiv – cand ma gandesc in urma ma minunez cum puteam dormi in acele clipe :)))

Povestea despre sala de operatii am spus-o deja la povestea nasterii si nu mai revin.

Cat am fost amortita m-au mutat doi brancardieri foarte glumeti, care nu au uitat sa ma felicite pentru ca sunt proaspata mamica. Acele momente cat am fost purtata pe brate au fost cele mai greu de suportat pentru mine. La nivel psihic. Brusc, dintr-un om tanar in toata puterea, ajungi sa nu iti mai poti misca picioarele si sa depinzi de altii sa fii mutat dintr-un pat in altul. Si apoi „umilinta” continua – in primele zile, pana cand ajungi sa te poti rasuci cat de cat, te spala asistentele.
In prima zi, dupa ce m-am ridicat in picioare, asistenta m-a dezbracat si m-a sters din cap pana in talpi. Eu trebuia doar sa ma concentrez sa stau in picioare. E o senzatie ciudata, frustranta, dar apoi gandindu-ma in urma a fost un lucru extraordinar! Abia operata, plina de sange, transpirata, nu as fi putut niciodata sa imi fac o toaleta atat de completa. Iar aceasta toaleta – mai mult sau mai putin complexa, in functie de necesitate – se facea de mai multe ori pe zi.

Despre camera

Camera era de doua paturi si avea o toaleta cu dus.
Paturile aveau un sistem de ridicare si acest aspect a fost salvator! De multe ori m-am simtit mai comod intr-un pat ridicat pentru ca daca eram perfect intinsa aveam impresia ca se trage operatia.
Langa pat exista un snur sau telefon cu care se putea chema asistenta. Va marturisec ca in prima noapte am crezut ca asistentele stau la usa noastra – nici nu apucam sa atingem snurul si deja erau langa noi. Niciodata nu s-au aratat iritate sau suparate, ba mai mult stateau cu noi de povesti, ne incurajau, ne povesteau din experienta lor si se asigurau mereu ca avem tot ce avem nevoie.
Asternuturile si camasile de noapte ne erau schimbate de cate ori era nevoie. Si credeti-ma a fost nevoie foarte des! Pe asternut era suficientsa apara o singura picatura de sange si deja veneau infirmierele sa le schimbe.
Mancarea era furnizata de o firma de catering. In afara de prima zi cand am pimit doar iaurt si supa, in urmatoarele zile primeam un meniu din care ne alegeam mancarea. Niciodata nu am putut manca tot ce mi s-a adus.
Televizor in camera.

Natalia a fost tinuta la neonatologie si adusa ori de cate ori o doream. Asistentele de la neonatologie ne-au ajutat sa invatam cum sa alaptam, ne-au ajutat sa ne ridicam pentru prima oara copilul in brate si mai apoi ne-au invatat cum sa il schimbam, imbracam, cum sa ii facem toaleta si cum sa ii facem baita. Ei bine, cam tot ce aveam nevoie sa stim ca proaspete mamici.

Eram vizitate toata ziua de doctori.
Dimineata venea echipa de ginecologi care ne verifica operatia/uterul/sanii. Urma prima vizita a neonatologului care ne facea o prezentare scurta a copilului – de la grame pierdute/luate, la vaccin, fontanela si ne raspundeau la orice intrebari panicoase de proaspete mamici aveam – temperatura in camera, cu ce sa ii stergem la fundulet etc. Neonatologul se mai intorcea si pe seara cu un nou brief al evolutiei copilului.
Intre timp eram vizitate si de un consilier de alaptare, o persoana specializata in alaptare care mie una mi-a dat extrem de multa incredere si cu care am putut discuta (si lamuri) multe temeri si nelamuriri legate de alaptare. Poate calmului ei ii datorez si faptul ca nici o secunda nu m-am descurajat si am continuat sa alaptez pana cand lucruile au devenit absolut naturale.

Cat am fost in spital am fost mereu panicata ca Nataliei i se da lapte praf pe ascuns :)) asta pentru ca fata era adusa rar la san si dormea mai mult decat alti bebelusi. Abia ajunsa acasa cu ea am realizat ca de fapt asta e ritmul ei. Iar incurajarea alaptarii a devenit evidenta intr-o seara cand colega mea de salon a plans putin. Nimic grav, cateva lacrimi de nervi si de durere. In acea seara in salonul nostru a fost o forfota continua – toate asistentele de serviciu si moasa care ne-a ingrijit la nastere au venit si au vorbit cu noi (si cu mine, de teama sa nu ma molipsesc si eu!). Erau atat de ingrijorate sa nu ne stresam sa nu cumva sa pierdem laptele incat ingrijorarea lor ne-a readus noua buna-dispozitie! ;))

O astfel de spitalizare iti reda incredere in sistemul de sanatate romanesc. Da, este scump. Dar nu a trebuit sa ma stresez nicio secunda pentru a ma gandi daca am „rasplatit” cum se cuvine nu stiu care asistenta. Nu a trebuit sa ma stresez ca e mizerie la baie si va spun sincer, ca luxul de a putea aseza pe o toaleta curata cand esti proaspat operata este de nepretuit!
Singurul lucru pe care il regret e ca am lasat-o prea mult pe Natalia la neonatologie. Imi era adusa ori de cate ori se trezea si o tineam pana adormea, dar imi era teama ca nu stiu ce sa fac cu ea daca incepe sa planga. Suna atat de infantil acum, dar in acele prime zile, cand inca nu o puteam ridica in brate, cand nu stiam cum sa o iau in brate, cand inca aveam cosmarul cu gatul firav, simteam ca e mai in siguranta cu personal specializat.

Va spuneam la inceputul articolului ca am ales sa nasc la privat mai ales pentru ca ma gandeam ca Natalia sa fie pe maini bune la inceput de drum. Dar dupa spitalizare am realizat ca este important si pentru mama sa fie pe maini bune in acele zile – sa fie linistita, relaxata si ingrijita. Este important ca si ea sa beneficieze de cel mai bun tratament cu putinta si sa nu trebuiasca sa fie umilita in vreun fel in acele zile.

LE
*bebelusii erau tinuti la neonatologie, dar erau adusi la mama ori de cate ori aceasta dorea; cunosc o mamica la al doilea copil care l-a avut mereu langa ea pe bebelus!
*am fost consultata inainte de orice manevra facuta copilului – analize si schema de vaccinare;
* tu poti decide exact cate calmante ti se administreaza! Am auzit povesti despre mamici care nu puteau alapta pentru ca erau imbuibate cu medicamente. Eu am intrebat la fiecare perfuzie ce mi se administreaza si de ce si mi s-a explicat mereu pe intelesul meu. Am cerut sa nu mi se mai administreze calmante la cateva ore dupa operatie si nimeni nu m-a fortat sa le iau.
* in sala de travaliu poti fi insotita de partener; daca as fi beneficiat de un travaliu, mi-a placut ideea intimitatii acelei sali si a faptului ca nu sunt nevoita sa aud/vad durerile altei femei;
* am putut sa-mi ating copilul imediat dupa nastere, inca acoperit de vernix! nu il lasa mult cu tine pentru ca in sala de operatie este frig!
* de indata ce am ajuns in salon Natalia mi-a fost adusa si o asistenta a si inceput manevre de stimulare a sanului si m-a ajutat sa incercam sa o facem sa suga.
* problema este ca doctorii si asistentele tot din vechiul sistem vin; s-a intamplat o singura data ca o asistenta sa fie mai ursuza si intrebata fiind cand putem veni la neonatologie sa invatam cum sa imbaiem bebelusii, a zis ca nu se stie daca au timp in acea seara; a fost suficient sa pomenim in treacat de acest fapt doctorului de garda ca asistenta ne-a si chemat la neonatologie si a petrecut macar o jumatate cu fiecare mamica explicand cum se face toaleta bebelusului.