Uleiurile esentiale au patruns in viata mea acum vreo trei veri. Traduceam o carte unde era un capitol special dedicat aromaterapiei si cateva din argumentele autoarei m-au convins sa incerc si eu un ulei esential adevarat.
Daca ma cititi de mai multi ani, stiti desigur ca folosesc de multi ani uleiurile esentiale. Dar abia cand am tradus acea carte am aflat ca exista uleiuri esentiale si…uleiuri esentiale. Si daca vrei rezultate reale, mai ales in uz personal, e foarte important sa ai un ulei bun.
Am inceput sa caut si primul ulei pur de care am dat a fost cel de lavanda. Am fost foarte reticenta sa il cumpar. Nu era nici ieftin, dar mai ales pentru ca uleiurile esentiale de lavanda pe care le mirosisem pana atunci (cele comerciale sa le zicem, cele care costa 10-15 lei sticluta), imi provocau greata si nu le suportam nici in cantitate foarte mica.
Totusi, mi-am luat inima in dinti si am comandat uleiul de lavanda. Cand a ajuns si l-am deschis a fost si momentul in care am inteles diferenta dintre uleiurile esentiale si mai ales, am stiut ca pot fi un aliat in sanatate si in starea noastra de bine.

Uleiul de lavanda a si devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Il folosesc aproape la orice – de la relaxare, la repelent de insecte, la dat pe piscaturi, pe lovituri (nu rani deschise) si dat pe arsuri (nu rana deschisa si doar dupa ce arsura e racita cu apa rece).
Apoi am strans bani si am facut o comanda consistenta de uleiuri esentiale din Franta. La costurile de transport, nu merita sa comanzi 1-2 uleiuri, deci o comanda acolo nu e deloc usoara pentru buget. Dar am avut incredere ca ma va ajuta aceasta investitie. Si timpul mi-a confirmat asta.
Doar ca atunci cand am comandat din Franta nu stiam inca de cat de utile pot fi unele uleiuri (tamaia sau santalul mai exact) si asa am ajuns sa o descopar pe Ada si site-ul ei cu uleiuri aromateria.ro. Uleiuri esentiale pure, de calitate, cu certificat, la pret accesibil si … la noi in tara 🙂

Cand am luat uleiul esential de santal si uleiul esential de tamaie de la Ada, le luam pentru ceva anume. Si apoi am intrat intr-un soi de blocaj. Nu mai stiam ce sa fac cu uleiurile, cum sa le folosesc.
Cand aveam un moment dificil, o ocazie buna pentru a folosi uleiurile nu stiam ce sa aleg. Ma uitam la raftul meu cu uleiuri esentiale si eram complet blocata. Nu intelegeam.
In una din conversatiile mele cu Ada, m-am plans fix de acest blocaj. Iar ea mi-a sugerat sa grupez uleiurile in functie de zona din planta de unde provin. Din radacini, frunze, flori. Si fiecare grupa are anumite proprietati si se potrivesc la anumite situatii.
Mai departe, conteaza mult daca va place mirosul sau nu.
Aici o lectie importanta o putem invata de la copii, care trateaza uleiurile esentiale cu mintea si inima deschisa. Nu rationeaza ca noi si se lasa purtati de arome. Este fascinant pentru mine sa ii urmaresc cum se deschid cand descopera o noua aroma sau una care le place. Cum simt ce se intampla si ofera explicatii simple, acolo unde noi complicam.
“Mama, vreau uleiul ala care ma linisteste. Vreau uleiul ala vesel (ylang-ylang). Vreau uleiul pentru bubite.”

Am urmat, asadar, sfatul Adei si am inceput sa imi grupez in minte uleiurile dupa provenienta. Si am inceput sa le invat, sa fiu mai curajoasa in utilizarea lor si sa am mai multa incredere ca si corpul meu stie de ce are nevoie.
Am inceput sa includ uleiurile tot mai mult in viata noastra de zi cu zi. Cu ajutorul difuzorului (tot de la aromateria.ro) am introdus tot mai multe uleiuri in viata noastra de zi cu zi. Pana acum am utilizat uleiurile la migrene, rani, viroze si febra ridicata. Ce si cum am folosit, va voi povesti in viitor, punctual. Pentru ca vreau sa va vorbesc pe larg despre uleiurile care ne ajuta pe noi si vreau sa folosesc aceste materiale si ca o forma de a-mi nota si eu metodele de intrebuintare.
Si, apropo de asta, v-am pregatit si un mic cadou, daca si voi sunteti pasionati de uleiuri, dar sunteti incepatori si vreti sa va structurati mai bine informatia. Aveti mai jos un PDF gratuit, pe care il puteti descarca si printa – taiati foile pe semn si veti avea 4 fise pe careva puteti nota informatiile de baza despre uleiurile pe care le aveti, cum preferati sa le folositi si in ce combinatii. Gasiti PDF-ul aici.

 

 

Si pana va mai scriu eu despre acest subiect, va recomand sa cititi blogul Adei (aici), puteti sa va alaturati si voi grupului ei de Facebook, plin de resurse si sfaturi utile (aici) sau sa aprofundati subiecte mai complexe, precum cercetari stiintifice despre efectele antimicrobiene ale uleiurilor esentiale sau chiar puterea lor in cazul bacteriilor rezistente la antibiotic.