Dupa cum va povesteam si in unul din articolele trecute, cred ca pentru a mentine un echilibru sanatos, trebuie sa le oferim copiilor alternative sanatoase pentru petrecerea timpului liber. Cand in casa sunt atatea tentatii (TV, laptop, tableta etc), e nevoie sa facem si iesirile in aer liber cel putin la fel de tentante. Avantajul vremurilor moderne in care traim este, pe langa multe altele, si faptul ca putem dispune de o gama extrem de variata de produse care sa atraga si sa incurajeze copilul sa iasa afara.
Una din cele mai atractive activitati ramane plimbarea, pe jos sau pe roti. Aici includem rolele, trotineta sau bicicleta, in forma lor traditionala sau in variante electrice, ca cele de aici.
Dar indiferent de forma de locomotie aleasa, cand iesiti cu ele la plimbare la oras, copilul trebuie sa fie echipat corespunzator si sa cunoasca unele reguli de baza pentru siguranta rutiera.
In primul rand, asigura-te ca cel mic e echipat cu astfel de materiale de protectie. Alege-le in functie de varsta si marime, iar la fiecare utilizare fii atent cum le folosesti, astfel incat ele sa fie bine fixate si sa lase copilului libertate de miscare. Casca de protectie trebuie pusa astfel incat sa acopere fruntea – nu o lasa sa cada pe spate si nu lasa copilul sa poarte altceva sub casca.
Ca sa se ataseze de casca sa, incurajeaza copilul sa o personalizeze cu desene sau stickere. O idee grozava ar fi sa folosesti stickere reflectorizante.
Iata si cateva idei de reguli de stabilit cu copiii:
1. Stabiliti impreuna locurile si zonele unde se poate da cu bicicleta. Un copil sub 10 ani ar trebui sa foloseasca doar trotuarul.
2. Cand traverseaza strada, trebuie sa se dea jos de pe bicicleta si sa foloseasca zebra (si semaforul).
3. Nu doar masinile pot fi periculoase. Invatati copilul sa se fereasca si de balti mari, trecerea de la un nivel la altul (ca de exemplu de pe drum pe trotuar), de pietris si sa fie atenti la pietoni sau copii mai micuti pe bicicleta.
4. Trebuie sa tina mainile mereu pe ghidon.
5. Sa fie atent la masini, chiar si cele de pe trotuar – nu se stie cand iese o masina dintr-o curte sau garaj.
6. Sa pastreze distanta si de masinile parcate pentru ca nu se stie cand se poate deschide o portiera.
7. Daca trebuie sa mearga pe drum (si e suficient de mare sa aiba voie) mereu sa mearga in sensul de mers al masinilor!
8. Daca e la plimbare cu prietenii, sa mearga unul in spatele celuilalt.
9. Invatati copiii semnele pe care sa le faca daca doresc schimbarea sensului de mers (sa semnalizeze cu mana).
10. Niciodata sa nu aiba in urechi casti! cand sunt pe bicicleta trebuie sa auda tot ce se petrece in jurul lor.
*sursa poza