009 

 Inainte sa gatesc cu gratarul Outdoor Chef de la Grill Society , habar nu aveam ca ma exista o metoda de a gati pe gratar, o metoda ideala pentru peste, dar perfecta si pentru fripturi mai aromate si mai fragede: gatitul pe lemn!

Grill Society vinde si planse speciale din lemn pentru a face gratar cu aceasta metoda (le gasiti pe Campinggrill), planse din diferite esente de lemn, esente care imprumuta carnii aroma lor specifica.
Plansele se pregatesc pentru gratar prin inmuierea in apa pentru 20-30 de minute inainte de a fi puse pe foc si este important sa le puneti pe partea gratarului care nu se afla deasupra flacarii carbunilor.
O plansa poate fi folosita la mai multe gratare.

Pentru reteta de azi, eu am folosit o plansa din lemn de cedru.

004

Ingrediente
creveti
sare
boia
pentru sos
smantana
ulei de masline
chilli
patrunjel verde
usturoi

Crevetii ii condimentez usor cu sare si boia si ii asez pe placa de cedru uda.
Placa poate sta langa alte accesorii pe gratar – eu de exemplu aveam pe gratar si un pui pe tava de fonta.
Temperatura in gratar era de 150-200 de grade si crevetii au stat aproximativ 10-15 minute.

001 

 Intre timp am pregatit sosul.
Am zdrobit 2-3 catei de usturoi si i-am frecat cu putin ulei, ca pentru mujdei. Am adaugat cam o cana de smantana grasa, chilli proaspat macinat si patrunjel verde foarte marunt tocat.
Am servit sosul alaturi de o pensula de silicon pentru ca sosul nu este menit sa inece crevetii, ci doar sa ii unga usor si sa le complimenteze aroma.

Crevetii pregatiti pe placa de cedru au o aroma dulceaga, sunt foarte fragezi, suculenti (nu se usca ca in varianta facuta direct pe grill) si imprumuta si de la carbuni o usoara tenta de fum.
Se ung cu sosul si se servesc imediat! 🙂

008