Conservarea energiei in casa – activitate pentru copii cu carte pop-up (PDF gratuit)
Discutia despre consumul de energie mi-o amintesc si eu din copilarie, dar pe “vremea mea”avea doar valente economice ( “curentul este scump”). In plus, aveam doar notiuni de baza despre cum pot economisi curentul si in mare s-a rezumat la a stinge becul si televizorul cand nu le foloseam.
Dar discutiile pe care trebuie sa le avem cu copiii nostri despre energie au devenit mult mai complexe. Desigur, notiunile de baza sunt tot despre conservarea energiei, dar ele trebuie extinse si spre notiuni despre sustenabilitate.
Noi am experimentat un black-out prelungit acum cativa ani, in urma unei furtuni care a afectat zona Timisoarei. Atunci am ramas fara curent timp de peste 5 zile si am constientizat mai bine cat de important este sa detii surse alternative. De aceea am investit in un generator si eu ma incapatanez sa nu renunt la aragazul pe butelie, cu toate beneficiile pe care mi le-ar putea oferi un cuptor electric.
Ma bucura sa vad tot mai des case construite sa fie sustenabile si independente energetic. Copiii nostri cel mai probabil vor locui in case gandite altfel, raspunzand altor nevoi, atat din punct de vedere energetic, cat si al mediului sau sanitar.
De aceea este bine sa incepem sa povestim cu ei cat mai devreme despre asta. Copiii mei – din cauza penei de curent pe care au experimentat-o – sunt foarte constienti de importanta curentului si de conservarea resurselor pe care le avem. Si asta se extinde si la consumul de apa, mai ales cea calda.
Am pregatit totusi aceasta activitate pentru ca am vrut sa facem o mica recapitulare despre ce pot face ei zilnic si in mod activ. Si va marturisesc ca a iesit chiar mai bine decat ma asteptam, copiii fiind foarte incantati de construirea cartii si mai ales de paginile pop-up create chiar de manutele lor.
Conservarea energiei in casa – activitate pentru copii cu carte pop-up (PDF gratuit)
Apoi s-au intrecut in idei despre cum putem avea grija cu consumul de curent in diferitele zone din casa.
Cum sa construiti si voi aceasta carte pop-up
1.Scoateti la imprimanta foile din PDF-ul pe care vi-l ofer gratuit. Puteti descarca foile aici.
2. Colorati paginile dupa imaginatie si preferinte.
3. Decupati personajele de pe ultima pagina – becul, masina de spalat si frigiderul.
4. Indoiti pe jumatate paginile ramase. Coperta o lasati deoparte.
5. Cu paginile indoite, taiati pe liniile paralele din mijloc. Indoiti-le in interior.
6. Deschideti paginile si lipiti personajele pe parte inferioara zonei decupate, avand grija ca partea de jos sa nu depaseasca liniile paralele/taiate (astfel incat sa nu se indoaie).
7. Lipiti apoi foile unele de altele si la final lipiti peste toate coperta.
8. Completati foile cu temele alese. Le-am inpartit in camera de zi (pagina cu becul), baia (pagina cu masina de spalat) si bucataria (pagina cu frigiderul).
Spor la joaca!