Comorile toamnei – bucura-te de produsele de sezon
Bogatia din piete in aceasta perioada a anului imi este tare draga. Imi plac culorile produselor de toamna, tonurile calde si aromele dulci ale sezonului. In curand vine iarna si optiunile noastre vor fi ceva mai putine (desi produsele din lista de mai jos le vom gasi multa vreme de acum incolo), deci va propun sa va umpleti sacosele si sa incercati sa adaugati cate putin din alimentele din lista de mai jos in meniul vostru zilnic.
Dovleacul
Bogat in vitamina C (care ajuta la absorbtia fierului), vitamina A (care sprijina cresterea si dezvoltarea, dar si sistemul imunitar) si folati (care sprijina regenerarea celulara), dovleacul a umplut pietele si este un aliment foarte versatil si usor de adaugat in meniul zilnic. Puteti sa il serviti copt (cu mirodenii, scortisoara, ulei de cocos etc), in deserturi, in hummus sau alaturi de orez, dovleacul v-a da un plus de culoare si de savoare oricarui preparat.
In plus, daca decideti sa il scobiti si sa il sculptati, aveti si o activitate distractiva! 🙂
PS Nu uitati de seminte. Uscati-le si consumati-le crude.
Sfecla
Aceasta umila leguma este o sursa bogata de potasiu (care ajuta tensiunea arteriala) si vitamina C. In plus, sfecla este extrem de versatila si puteti sa o strecurati in o multime de preparate – de la deserturi la muraturi si salate. Culoarea ei frumoasa poate fi folosita si pe post de colorant natural pentru cremele torturilor, dar este la fel de grozava si in aluatul prajiturilor.
Merele
Pietele sunt pline acum de mere din o multime de soiuri. Bogate in fibre (mare ajutor in o digestie sanatoasa), vitamina C si potasiu, merele pot fi consumate ca atare sau in salate de fructe sau legume. Coapte, in deserturi sau insotind fripturile.
Rodia
Rodia este considerata un super-aliment datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. Denumita si „marul chinezesc”, rodia este unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute si poate fi depozitata la rece pana la 2 luni. Este recomandata pentru problemele cardiace, pentru intarirea imunitatii, pentru imbunatatirea digestiei, dar si in diete pentru slabit.
Clementinele
Primele care vestesc inceperea sezonului citricelor. Bogate in vitamina C (ca toate citricele), fibre si folati, clementinele sunt grozave si pentru ca se curata usor si pot fi consumate pe post de gustari.
Perele
Dulci, zemoase si pline de nutrienti, perele sunt bogate in vitamina C, fibre si vitamina K. Se gasesc in numeroase soiuri si pe langa consumarea lor ca atare, sunt grozave in salate (de fructe si de legume), coapte, fierte sau in deserturi.