Am cam ramas restanta la retete publicate, dar incerc sa imi gasesc scuza in sarbatorile care abia de au trecut. Sper ca v-ati simtit bine si v-ati relaxat, iar de acum ati inceput deja sa va intrati cat de cat in ritmul normal de lucru si de gatit 🙂

Acest colac/paine cu leurda este o metoda grozava de a folosi frunzele usor trecute sau congelate, dar de asemenea, puteti inlocui leurda si cu spanac.

Ingrediente 
500 gr faina
1 pliculet drojdie
100 gr leurda
2 linguri smantana
50 ml ulei
150 ml lapte
1 lingurita zahar
1.5 lingurita sare
*un galbenus pentru uns

Pregatiti mai intai pasta de leurda, dand in blender leurda cu smantana pana obtineti o pasta fina.

Puneti faina intr-un bol incapator, faceti o mica gaura in mijloc si puneti acolo drojdia si zaharul. Turnati cate putin lapte caldut, incorporand cu miscari circulare faina. Dupa ce ati adaugat tot laptele, adaugati uleiul si apoi pasta de leurda.

Framantati bine, pana cand tot aluatul este omogen, de aceasi culoare si suficient de elastic sa nu vi se mai lipeasca de maini (daca se mai lipeste, adaugati cate putina faina).

Lasati apoi aluatul la crescut 45 de minute, acoperit si in loc caldut.

Dupa prima crestere, framantati din nou aluatul si adaugati si sarea.
Rasturnati-l pe o suprafata de lucru pudrata cu faina si impletiti colacul dupa dorinta.
Eu l-am impartit mai intai intr-o parte mare si una mica. Partea mare de aluat am taiat-o in doua si am facut o impletitura simpla. Am asezat-o roata in tava si in mijlocul ei am pus o a doua impletitura, facuta din partea mai mica de aluat, facuta de data asta din 3 bucati.

Lasati apoi aluatul la crescut pentru inca 20 de minute, acoperit si inainte de a-l baga in cuptorul incalzit, ungeti-l cu un galbenus batut.
Colacul va sta la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute.