Ingrediente
500 gr de fasole boabe tarcata/maro
4 frunze de dafin
2 cepe
2 morcovi
1 patrunjel radacina
telina cam de marimea unui pumn
5 catei de usturoi
1 lingura de boia dulce
800 gr de ciolan afumat
100 gr carnati
sare si piper dupa gust
1 lingura de faina
100 gr smantana
1 legatura de patrunjel verde
Galuste de faina (Csipetke)
100 gr de faina
1 ou
un varf de cutit de sare
un praf de piper
Fasolea se pune la inmuiat cu o noapte inainte. Este preferabil sa fierbi si ciolanul inainte si sa pregatesti carnea (sa o dai jos de pe os si sa o tai in bucati mai mici). Pastreaza apa si fierbe in ea ciorba.
In ziua in care vrei sa pregatesti ciorba, incinge in o tigaie putin ulei si caleste ceapa tocata marunt. Cand ceapa a devenit sticloasa, adauga usturoiul si lasa-l putin pe foc, pana incepi sa ii simti aroma. Adauga peste ele boiaua dulce, amesteca pentru cateva secunde si stinge imediat cu apa (altfel risti sa prinda un gust amar). Adauga fasolea inmuiata. Lasa la fiert pana cand bobul incepe sa se inmoaie. Atunci adauga legumele tocate.
In timp ce fierbe ciorba, incepe sa pregatesti galustele. Acestea se fac din un aluat uscat, mai apropiat de paste. Aamesteca faina cu oul, putina sare si piper. Framanta cu mana pana se leaga aluatul si apoi ciupeste cate putin aluat cu doua degete, ruleaza-l usor si lasa-l pe suprafaata de lucru.
Cand fasolea si legumele s-au inmuiat, taie carnatii felii si prajeste-i rapid in o tigaie si adauga-i in ciorba.
Adauga si galustele de faina si lasa-le la fiert 3-5 minute.
Amesteca 100 gr de faina cu smantana si 1-2 polonice de zeama fierbinte. Toarna amestecul in ciorba si opreste focul.
La final, adauga patrunjelul verde tocat.