Am vrut sa pregatesc niste chifle mai condimentate pentru cina si m-am gandit sa le combin cu cartofi dulce. Reteta de mai jos o puteti prepara cu cartof dulce fiert si apoi pasat sau, daca vreti sa alegeti o scurtatura – asa cum am ales sa fac eu de aceasta data – puteti folosi pasta de cartofi dulce de la dm drogerie markt. Aceasta contine cartofi dulce, morcov si putin zucchini, iar condimentele dau o aroma mai intensa painii.
Ingrediente
125 gr de pasta de cartofi dulce sau pasta de la dm
150 ml lapte caldut (am folosit lapte din dm)
1 pliculet de drojdie
1 lingura de zahar
1 ou
2 linguri de unt
500 gr de faina
2 lingurite de sare daca folositi cartofi dulce pasat si 1 lingurita daca folositi pasta de cartof dulce din dm
Pentru uns: 1 lingura de unt si putina sare grunjoasa
Daca folosesti cartof dulce, fierbe-l si paseaza-l. Lasa-l apoi sa se raceasca.
Amesteca zaharul cu laptele caldut si apoi pune in el drojdia. Las-o acolo pentru cateva minute, sa se “trezeasca”- pana cand incepe sa faca spuma la suprafata laptelui.
Pune faina in un bol si incepe framantarea (de mana sau cu un robot de bucatarie). Adauga mai intai untul topit, apoi oul, cartoful dulce, sarea si apoi, treptat, laptele cu drojdie.
Framanta aluatul pentru 10 minute. Scoate aluatul framantat din vas si pune-l pe o suprafat pudrata cu faina. Mai framanta-l cateva minute aici. Daca aluatul se mai lipeste, mai adauga cate putina faina, pana cand ai un aluat elastic si care nu se mai lipeste de maini sau de suprafata de lucru.
Pune aluatul la crescut in un bol acoperit pentru o ora sau o ora jumatate, pana cand isi dubleaza volumul.
Scoate-l din nou pe suprafata de lucru pudrata cu faina, framanta-l usor si imparte-l in 8 parti egale.
Unge o tava cu putin unt (sau tapeteaz-o cu hartie de copt). Formeaza fiecare bucatica de aluat in bile si pune-le in vas. Acopera-le si lasa-le la crescut pentru inca 45 de minute.
Pune chiflele la copt la 200 de grade, pana se rumenesc. Cand le scoti din cuptor, unge-le cu o pensula inmuiata in unt si presara peste ele sare grunjoasa.