Konrad Lorenz este laureat al Premiului Nobel in 1973 (pentru medicina si fiziologie) si este fondator al etologiei (stiinta comportamentului animal). Stiind aceste lucruri probabil ca nu m-as fi grabit sa il citesc, gandind conform prejudecatii ca un om de stiinta nu poate scrie o carte pe intelesul profanilor. Dar Lorenz se dovedeste a fi si un extraordinar scriitor, creativ, deschis si cu un deosebit simt al umorului.
Daca in Asa-zisul rau Lorenz discuta agresivitatea la animale si implicit la oameni, in Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate el puncteaza cu claritate problemele fundamentale cu care se confrunta omenirea civilizata.
Chiar daca face trimiteri si la Asa-zisul rau, de aceasta data exemplele din lumea animala nu mai sunt predominante. Bineinteles ca, pentru a explica agresivitatea, Lorenz inca argumenteaza prin asemanarea cu speciile de animale care, inghesuite intr-un spatiu mic, devin mult mai agresive unele cu altele.
In ceea ce priveste omul ca individ, Lorenz aduce in discutie un aspect foarte actual si anume goana neintrerupta pentru castiguri materiale, lacomia nestavilita pentru a obtine tot mai mult. Insa in opinia lui Lorenz, epuizarea la care se supun acesti oameni – pana in pragul autodistrugerii – nu este din cauza lacomiei, ci a fricii. Frica “de a ramane in urma in cadrul intrecerii, frica de saracie, frica de a lua hotarari gresite si de a nu face sau a nu mai face fata intregii situatii atat de stresante. Frica sub toate formele ei e cu siguranta cel mai important factor de subminare a sanatati oamenilor moderni, producandu-le hipertensiune arteriala, rinichi cirotici, infarct la tinerete si alte asemenea bucurii.”

Si probabil ca cea mai grava consecinta a agitatiei si stresului cauzate de frica este faptul ca omul se indeparteaza de el insusi, pierde capacitatea de autoreflectie si meditatie.
Dar dincolo de problemele individului, Lorenz trateaza si teme mai vaste precum pericolul in care se afla mediul inconjurator – din cauza exploatarii nesabuite – si amenintarea inarmarii nucleare.

Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate este o carte concentrata si bine structurata. Citindu-l pe Konrad Lorenz am descoperit un om de stiinta de o extraordinara sensibilitate si caldura sufleteasca. Calmul si dragostea trec dincolo de randurile pe care le-a scris si ne incurajeaza sa privim cu ochi mai buni lumea ce ne inconjoara. Chiar daca lucrarile sale pornesc de la o premisa pesimista, Lorenz nu este un negativist ci un optimist incurabil.