Cei 7 pasi spre stabilitatea financiara a familiei

Unul din subiectele cele mai populare pe grupul meu este cel legat de problema administrarii finantelor familiei. Adevarul este ca multa lume se plange ca banii se evapora de pe carduri si la final de luna nu mai apuca sa puna nimic deoparte sau ca sunt complet descoperiti in cazul unei urgente.

Banii se impart la inceput de luna, nu la final 
Una dintre cele mai mari si eficiente schimbari pe cate le-am facut noi, in familie, in ceea ce priveste bugetul, a fost impartirea banilor la inceputul lunii si nu la final.
Pana atunci, am incercat in mai multe randuri sa tinem o lista cu cheltuielile, dar era un obicei ineficient care doar ne frustra mai tare. El nu ne ajuta efectiv cu nimic, doar ne ducea spre discutii interminabile despre cine a uitat sa treaca ceva pe lista!
Apoi am schimbat tactica: cand intrau banii in casa ii imparteam pe nevoi (alimente, intretinere, economii etc) si cheltuiam in acest buget.
Schimbarea a fost uriasa!

Mai departe, am incercat sa urmam si noi cei 7 pasi propusi de Dave Ramsey pentru stabilitatea financiara a familiei.

Inainte insa sa trec efectiv la aceste puncte, vreau sa subliniez un aspect important: cititi putin legislatia actuala referitoare la drepturile si obligatiile voastre ca angajat sau platitor de taxe. Nu faceti lucruri din inertie si vedeti daca nu cumva aveti alternative pentru a va diminua sau modifica contributiile. In special daca sunteti pe cont propriu, documentati-va in legatura cu ce fel de taxe aveti de platit si de ce, modul in care acestea pot fi achitate, in special daca planuiti sa faceti (inca) un copil si trebuie sa va ganditi si la indemnizatie.

7 pasi spre stabilitatea financiara a familiei 
(dupa Dave Ramsey)

1. Fondul de urgenta de 1000 de euro 
Cand am facut prima oara acesti pasi, pentru noi 1000 de euro erau o suma…intimidanta! Cu atat mai mult cu cat acesti bani urmau sa fie “blocati”. Dar ne-am disciplinat si pe parcursul a cateva luni, putin cate putin, am reusit sa ii strangem. Banii acestia sunt meniti sa fie folositi doar in caz de urgente serioase: de exemplu, probleme de sanatate, o defectiune la masina sau altceva ce necesita imediat bani mai multi.
Noi nu am ajuns sa folosim decat o singura data acest fond (o parte din el) si l-am pus la loc in scurt timp.
2. Concentrati-va pe a va achita ratele/datoriile 
Folositi-va de principiul bulgarului de zapada si achitati mai intai datoriile mici si apoi lucrati spre a achita pe cele mari.
3. Un buget de economii cu echivalentul a 3-6 luni de cheltuieli 
Adica mancare si intretinere, lucruri de baza. Acest buget va poate da o mare libertate in caz de nevoie. Noi ne-am folosit de acest buget cand am decis sa apucam amandoi drumul antreprenoriatului. De asemenea, poate fi extrem de util pentru cazurile in care va pierdeti locul de munca sau doriti sa va luati un an (sau o jumatate de an) sabatic.
4. Investeste 15% din venit intr-un fond privat de pensii 
5. Aloca o suma de bani pentru educatia/viitorul copiilor 
6. Plateste mai repede ratele la casa 
7. Economiseste, investeste si daruieste. 

Acesti pasi trebuie sa ii faceti treptat. Viata e cu suisuri si coborasuri, deci e posibil sa faceti pauze sau sa va reintoarceti la un punct anterior.
Nu va lasati descurajati si nu renuntati. Important este sa aveti acest plan in fata ochilor, sa il discutati in familie, sa il stabiliti ca obiectiv comun si sa lucrati la indeplinirea lui.