Cand m-am externat din spitalul nostru local, privat, prieten al copilului si sustinator al alaptarii, am primit o lista lunga cat o zi de post cu ce NU am voie sa mananc cat timp alaptez. In principiu, mai aveam voie sa respir, sa beau apa chioara si sa mananc fructe si legume din conserve. Ah, si dupa meniul din spital, mezelurile erau perfect ok.
Fructele si legumele proaspete erau strict interzise!
Am aruncat o privire peste lista, am mototolit-o si le-am lasat-o cadou in gunoi. Oamenii astia isi imagineaza ca in cei 2.5 ani cat mi-am alaptat primul copil eu puteam trai cu conserve de ananas? (nu ca ar fi ele rele, dar intelegeti ideea)
E un joc al nervilor si al proastei informari.
In primul rand, se descurajeaza mamele, intr-un moment extrem de delicat si li se transmite mesajul ca alaptarea e, asa, o minune-minunata, pogorata prin dar divin doar asupra catorva norocoase si ca – si aceste norocoase – trebuie sa duca o viata ascetica, sa posteasca in fiecare zi a miraculoasei alaptari. Desigur, daca au nervii tari si scapa de aceasta presiune, tinerele mame vor incepe sa pofteasca la chestii necurate. De exemplu, eu am poftit la portocale. Proaspete, acrisoare, zemoase. Corpul meu extenuat, URLA dupa asta. Nu, nu, poftim un crenvust in schimb! E mai bun pentru tine si copil. Poate vrei si un borcan de mazare la garnitura.
Iar in al doilea rand, este pura si nesimtita dezinformare. Si da, sa o spunem drept, e lene. Daca as zice ca toti sunt platiti de firme de lapte praf, ar fi prea simplu. Nu, nu toti sunt platiti. Majoritatea sunt prea lenesi sa se informeze.
Pentru mai multe detalii, mereu puteti apela la KellyMom, consultant acreditat in alaptare.
Pai bun, si atunci ce avem voie sa mancam?
Orice.
Sa fie cat mai mult proaspat, legume, fructe, proteine. O dieta normala si echilibrata. Atata tot.
Interzise sunt doar anumite alimente care creaza un disconfort evident bebelusului. Dar aceste alimente le depistati doar consumand de toate si le scoateti doar pe acelea, prin eliminare. Si doar daca e cazul.
Si ascultati-va corpul. El cere prin pofte de ce are nevoie. Va e pofta de o portocala? Nu va temeti de ea (eu am bagat pe ascuns portocale in spital! contrabanda curata!). Va e pofta de ciocolata? Eu am imbogatit Milka dupa a doua nastere (nu ma laud, nu incurajez un asemenea comportament, dar cred ca multe ma intelegeti la acest punct).
Important este sa va urmariti pe voi si pe copilul vostru si sa vedeti care sunt preferintele voastre.
Dar, dincolo de acestea, iata cateva sugestii de ingrediente care pot fi foarte utile in perioada postpartum:
1. Vitamina C – ajuta la vindecarea ranilor, deci este de mare ajutor mamelor care au nascut prin cezariana. Apelati la portocale (va amintiti pofta mea din a doua zi dupa nastere?), rosii, patrunjel si cam orice fructe aveti la dispozitie.
*ce ziceti de o inghetata cu sfecla si portocale?
2. Fier – il gasiti in carne, cereale, prune.
3. Iaurt – pentru probiotice
*invatati sa faceti iaurt in casa (reteta aici) si cititi mai multe despre beneficiile iaurtului.
4. Omega 3 – in peste, unele nuci, seminte de chia
*gasiti aici retete cu seminte de chia
5. Legume – nu puteti exagera cu legumele. Combinati-le cu grasimi sanatoase!
6. Ulei de cocos – contine cantitati bogate de acid lauric, un acid prezent si in laptele matern, care ajuta la dezvoltarea celor mici.
Concluzie
Intr-o perioada l-am banuit pe R. de intoleranta la lactoza. De aceea am scos din dieta mea produsele cu probleme, nu am oprit alaptarea. Cand am constatat ca nu sunt probleme, am inceput din nou sa le consum. Acesta este si mesajul meu: nu va tratati preventiv daca sunteti sanatosi! Actionati doar in caz de nevoie si nu vaduviti organismul in aceste momente de nutrienti importanti.