Cand ne-am mutat la casa, nu imi faceam mari planuri in legatura cu amenajarea gradinii. Stiam ca poate nu o sa am timp suficient sa ma ocup si nici suficienta pricepere. Intre timp am mai invatat cate ceva, dar inca din prima primavara m-am ingrijit sa plantez in curte plante aromatice si acestea au fost o constanta in curtea noastra.
Nu numai ca imi place sa gatesc cu ele, dar imi place sa le folosesc pentru diferite cosmetice sau terapii naturale.
Mararul
Mararul se seamana in fiecare primavara, dar daca l-ati lasat sa se usuce in gradina, sigur ca rasari fara sa mai saditi voi seminte noi. Poate putin mai haotic, dar nu are mare importanta asta.
Mararul infloreste repede, deci profitati de la bun inceput sa il culegeti. In rest, este rezistent si putin pretentios.
Patrunjelul
La fel ca mararul, rasare din seminte. Dar daca lasati in pamant radacina, aceasta poae sa produca frunze pana tarziu in iarna si de indata ce se incalzeste vremea.
Eu am avut un loc cu radacini de patrunjel si cativa ani nu a fost nevoie sa intervin. Cand erau iernile blande, aveam patrunjel toata iarna.
Telina (de frunze)
La fel ca si patrunjelul, daca o lasati in pamant, va da frunze pana tarziu si imediat ce soaree incepe sa incalzeasca mai bine.
Busuiocul
Busuiocul il sadesc anual din seminte sau cumpar un mic rasad. Se simte foarte bine la mine in gradina, mereu am o tufa mare si viguroasa.
Leusteanul
Cu leusteanul m-am chinuit putin pana s-a prins. Acum am reusit sa il fac sa se prinda intr-o loc de langa gard si in ultimii 5 ani s-a dezvoltat foarte bine. Rasare primavara si desi vara frunzele nu mai sunt la fel de viguroase, tot sunt suficiente sa aromeze o ciorba.
Salvia
Chiar langa leustean, am o tufa de salvie. Batrana de vreo 4 ani, este preferata mea din gradina de aromatice! Ador mirosul salviei si gustul ei in mancare, dar apreciez foarte mult si beneficiile ei pentru sanatate.
Am sadit-o eu din seminte. O tund de cateva ori peste vara, pentru a-mi usca frunze si iarna o las asa cum e (nu o protejez). Incepe aa dea frunze noi de indata ce gerurile se inmoaie.
Oregano
O alta planta pe care o ador la gatit este oregano. Acum cativa ani am luat un oregano la ghiveci si l-am sadit in gradina. S-a simtit extrem de bine, a crescut intr-o tufa uriasa si apoi – fara sa am o explicatie – s-a uscat.
Anul acesta am procedat la fel si din nou se simte foarte bine si deja am uscat suficient oregano sa ma ajunga toata iarna!
Mama a sadit din seminte, dar in al doilea an isi pierduse aroma. Acesta de la ghiveci este aromat si dupa mai multi ani.
Cimbru
Din acesta iau de obicei 2-3 rasaduri in primavara. Se simt bine la mine in curte, dar nu se dezvolta spectaculos.
Rozmarin
Anul acesta mi-am facut curaj si mi-am mutat rozmarinul (luat la ghiveci) in curte. Sunt uluita de cat de bine se simte si cat de bine creste! Cu gandul la tufele de rozmarin din Croatia sau Grecia, sper sa creasca si al meu.
Planific la iarna sa il protejez.
Dafinul
Am cumparat acum doi ani un mic rasad de dafin. L-am tonut la ghiveci in casa peste iarna si il scoteam doar vara afara. Anul acesta, in primavara, mi-am facut curaj si am plantat dafinii in curte (pentru ca s-au inmultit intre timp). I-am grupat in doua si i-am sadit cam la 2 m distanta unul de altul. Ei bine, primul grup creste accelerat, e plin de frunze noi si crengute (probabil si puiuti), iar al doilea… nu s-a uscat si se inalta, dar nu produce mai nimic.
Oricum, dafinul proaspat este mult superior celui uscat si este o bucurie pentru mine sa il pot folosi proaspat cules. Ca si la rozmarin, mi-au ramas in minte pomii de dafin de la mediterana si sper sa ii vad si pe ai mei crescand maricei. Planific ca in iarna sa ii protejez de frig.
Chives (arpagic de tuns)
Am plantat in gradina chives de la ghiveci si rasare anual. Anul asta l-am crescut si din seminte.
Melissa (lamaita)
Am primit cadou un rasad acum cativa ani si se dezvolta constant de atunci.
Menta
Am vreo 3 soiuri, toate se intretin usor, nu sunt pretentioase si sunt spornice.
Ce as mai putea planta? Voi ce plante aromatice aveti in gradina?
Ps am incercat si tarhonul. Rasad nu mi s-a prins si din seminte creste o planta care e aromata doar in primul an. Am inteles ca circula doua soiuri si doar cel frantuzesc isi mentine aroma.
Buna Ama, Sunt Cristian din Timisoara si am inceput impreuna cu Mirela, sotia, sa plantam plante aromatice si medicinale in mica gradina din curtea casei unde locuim momentan. Am facut-o in primul rand pentru gatitul de zi cu zi, insa, eu am si o curiozitate de a invata care plante sunt benefice pentru bolile autoimune, in special pentru poliartrita reumatoida. Astfel, am ajuns sa gasesc pe un tutorial youtube ca dafinul ar avea efecte „miraculoase” in tratarea oricarei boli, asa ca suntem in cautare de puiet de dafin pentru a-l planta in patul de pamant inaltat unde am plantat leustean, marar, patrunjel, menta, lamaita, rozmarin si dorim sa adaugam multe altele. Eu am mai plantat si rosii si niste „frunzoase” pentru smothies-urile micului dejun. Planuiesc sa construiesc o mini sera cu incalzire pasiva, pentru a prelungi perioadele de recolte ale anului si a beneficia astfel de „prospaturi” cat mai multe saptamani din an. Apreciem mult pagina ta si iti dorim happy gardening !!
Buna, Cristian!
Iti multumesc mult de comentariu 🙂
Trebuie sa caut si eu mai multe despre dafin, recunosc ca nu l-am cercatat prea mult, desi il includ aproape zilnic la gatit si am inceput sa beau si ceai facut din frunzele proaspete.
Iti recomand si salvia – o alta planta cu efecte multe si absolut miraculoase si , daca nu ma insel, are beneficii si pentru boli autoimune. Se simte grozav in zona noastra (Banat) si creste fara probleme.
Dafin gasesti la Glissando, pe Calea Sagului. De acolo mi-am cumparat si eu.
Mult succes in continuare cu gradina si sa imi scrii cum mai merge!
Cu drag,
Ama