Ce contine farmacia mea naturala 
Noi folosim foarte putine medicamente si apelam rar la ele.
Noi, adultii, mai luam ocazional un calmant pentru migrene si rareori paracetamol pentru raceala (mai ales sotul). Pana acum, copiii au reusit sa treaca peste virozele de sezon doar cu remedii naturale si alte boli nu au avut. In curand vor implini 12 si 8 ani si pana acum nu au folosit nici un fel de medicamente (doar cea mare a primit de vreo 2 ori sirop pentru febra, dar asta doar din cauza ca m-am speriat eu la primele febre).
Asta nu inseamna ca nu as apela la medicamentele potrivite daca ar fi nevoie. Dar, momentan, suntem recunoscatori ca am putut sa ne descurcam doar cu remedii naturale.
Pe langa lista pe care o voi reda mai jos, trebuie sa va spun ca mai am cateva produse utile in casa, pentru cazuri mai speciale: spray si pansamente speciale pentru arsuri, sudocrem, saruri de rehidratare, remedii pentru rau de masina (cand nu functioneaza altceva) si diferite tipuri de pansamente.

Lista de mai jos nu e in ordinea importantei, desi e posibil sa fie in ordinea frecventei cu care folosesc aceste remedii. 

Ce contine farmacia mea naturala 

1. Propolis
Am mult propolis in casa! Am tinctura de propolis cu alcool, am propolis dizolvat in apa, am spray de nas cu propolis si spray de gat cu propolis.
La primele semne de raceala, propolisul este primul la care apelez.
De fapt, deseori consumam constant propolis si polen crud. 

2. Ulei de cocos
Desi are in sine proprietati foarte bune, recunosc ca folosesc uleiul de cocos mai ales ca baza pentru a folosi alte produse, mai ales uleiuri esentiale. Dar am mereu un borcan pentru a il folosi la hidratare, pe mici rani etc. 

3. Carbune activ (capsule) 

Acestea le folosim la probleme digestive, arsuri de stomac, stari de greata, voma etc. 

4. Uleiul esential de lavanda
Acesta este mereu prezent la noi in casa! Are multe proprietati si va incurajez sa cititi mai multe despre el, dar eu il folosesc in doua cazuri extrem de importante:
* muscaturi de insecte – stam in apropierea apei, vara deseori suntem ciuruiti de tantari, chiar si ziua! Uleiul de lavanda nu doar ca linisteste imediat pielea, ci actioneaza si ca repelent. 
*pe arsuri – pentru asta il folosesc eu frecvent si este senzational! Foarte-foarte important: uleiul de lavanda se aplica doar dupa ce pielea este racita!!!! Cand ma ard, primul lucru pe care il fac este sa bag zona arsa sub jet de apa rece. Abia dupa ce am racit bine pielea, pana in profunzime, ung cu putin ulei. Calmeaza durerea imediat si nu imi mai raman urme.
(aplic ulei in cazul arsurilor usoare, de obicei cand pun mana pe oale incinse sau ma ating de ceva; am suferit si o arsura grava, acolo folosesc pansamente speciale pentru arsi).

5. Ulei esential de oregano
Acest ulei l-am folosit pana acum doar la adulti, fiind foarte puternic. L-am folosit in cazuri mai grave (afte care nu au trecut cu tratament alopat recomandat de doctor sau cazuri dureroase de laringita). Va rog sa consultati un doctor inainte sa il folositi! 

6. Uleiul de arnica 

Despre acesta am aflat destul de tarziu, cand era fetita mea la gradinita si acolo educatoarele le foloseau cand se loveau copiii. Este minunat pentru orice lovituri sau dureri. 

7. Apa de hamamelis
Este un remediu aproape universal pentru iritatii, inflamatii, rani. Este nelipsit din casa si deseori face parte din rutina generala de ingrijire a tenului. 

8. Apa de albastrele

Este remediul la care apelez pentru inflamatii ale ochiului. Am folosit-o cu succes de la ochi obositi, la orchi iritati si inflamatii. 

9. Spray de Aloe (si planta de aloe medicinala)

Perfecta pentru arsuri, inflamatii, iritatii, zgarieturi etc. Va recomand si sa achizitionati o planta de aloe (cea medicinala, nu decorativa), sa o aveti la indemana, sa o taiati si sa ii folositi sucul proaspat cand aveti nevoie. 

10. Ceaiul de menta & ulei esential de menta 

Ceaiul de menta este cel la care apelez, in combinatie cu carbunele activ, cand exista probleme digestive.
Uleiul de menta este preferatul meu pentru migrene. Inainte sa apelez la pastile, incerc mai intai un masaj usor cu ulei de menta si ulei de magneziu. 

Inainte sa inchei, vreau sa mai mentionez 

*doua condimente: turmeric (in caz de migrene, raceala, antiinflamator – il amestec in lapte de aur, vezi aici reteta) si scortisoara (in probleme digestive, raceala, dureri de gat). 
*si trei uleiuri esentiale: de tamaie (pentru febra si migrene), de eucalipt (pentru raceli – difuzat sau amestecat cu ulei de cocos si aplicat pe piept), de tea tree (raceli, infectii). 

Multa sanatate tuturor!