Voi recunoaste din start ca de aspirat este responsabil sotul meu. Este probabil singura activitate de curatenie care imi displace profund si pe care simt ca nu o fac suficient de bine, oricat as incerca. De aceea, in fiecare weekend, iau copiii si il las pe sotul meu sa aspire in profunzime toata casa. Si o face luna! Muta mobila si aspira fiecare covor de minim doua ori (asa cum explic mai jos).
Doar ca nu e mereu acasa si o casa la tara, cu doi copii mici nu are cum sa reziste cu un aspirat pe saptamana. Asa ca, de imi place sau nu, pun si eu mana pe aspirator. Eu insa dau superficial, in zonele „fierbinti”, de trafic intens: la intrarile in casa, in bucatarie, sub masa.
Avem un aspirator urias, cu filtru de apa. Este tare incomod sa il asamblez si sa il trag dupa mine, desi el isi face bine treaba. De aceea, am inceput sa ma uit pe site-uri de electrocasnice ca acesta in cautare de solutii pentru mine.
Dupa ce am citit indicatiile produselor (si ca de fiecare data sunt uimita cum avanseaza tehnica), am ajuns la concluzia ca mie mi-ar fi tare util un aspirator vertical de genul celor de aici: se manevreaza usor, nu au fir si curata orice suprafete. Il vad ideal pentru aspiratul traditional de sub masa, unde mizeria mai este si umeda.
Va las mai jos cateva sfaturi care sa va ajute si pe voi in alegerea aspiratorului potrivit nevoilor voastre:
Aspirator vertical
Usor de manevrat
FARA FIR –> libertate de miscare
Ocupa spatiu mic de depozitare
Aspirator orizontal
Aspira in spatii mici datorita furtunului
Capete de aspirare multiple, care se adapteaza la suprafete diferite
5 pasi pentru a aspira corect
1. Incepe cu marginile
Foloseste capatul de aspirare ingust si aspira bine marginile covoarelor, colturile si marginile incaperii, sub mobilier si intre elementii caloriferului.
2. Incepe sa aspiri orizontal
Incepe prin a aspira covorul orizontal sau de la stanga la dreapta. Ideal ar fi sa aspiri in sensul invers al firelor covorului, pentru a le ridica.
3. Aspira vertical
Pentru o curatenie in profunzime, aspira covorul pentru a doua oara, de aceasta data vertical sau de sus in jos.
4. Aspira din capatul camerei spre iesire
Sa vezi covorul frumos si curat la final!
5. Foloseste o solutie de improspatat
Din cand in cand, mai ales in lunile de iarna, improspateaza covorul : imprastie putin bicarbonat de sodiu , lasa-l sa stea 15 minute si apoi aspira bine covorul.
De ce trebuie sa aspiri saptamanal (minim!)
Orice persoana pierde, in medie, 100 de fire de par pe zi si peste 10 miliarde de particule de piele moarta. Acestea, adunate in timp, creeaza un mediu perfect pentru ddiverse microorganisme periculoase.
Moliile, puricii si alte insecte se dezvolta in voie in medii confortabile, ca de exemplu covoarele. „Deranjeaza-le” cu un aspirat viguros.
Chiar daca nu esti o persoana alergica, poti deveni una. Inhaland praf, pori de mucegai, polen etc pentru perioade lungi de timp, poate duce la alergii severe.
Chiar si un covor nou trebuie aspirat. Multe covoare contin compusi chimici periculosi, care pot fi neutralizati prin aerisire si aspirare.
Pentru ca e grozav sa ai o casa curata!