La noi rutina zilei include un moment pe care il numim „Calendar”. Cand „spunem calendarul”, vorbim despre ce zi este (data si zi a saptamanii), luna, anotimp si cum e vremea afara. Apoi citim 1-2 carti despre anotimpul in care ne aflam si de obicei repetam cateva cuvinte cheie (intalnite in text) si facem un desen dupa imaginea din carte.
In caietul meu lunar de organizare am incluse 4 pagini pentru planul de activitati al saptamanii (gasiti caietul aici), unde redau structura pe care o folosesc si eu cand imi notez ce sa mai fac cu ei. Cartile de mai jos (cu o exceptie) sunt carti pentru intreg anul si ne sunt foarte-foarte dragi!
1.Toamna
Incep cu cartea care este exclusiv pentru toamna. Este o poezioara, unde fiecare vers este pe cate o pagina si are o ilustratie aparte. Spunem zi de zi impreuna aceasta poezie, gesticuland sugestiv (bratele sunt crengile copacilor, imitam cu mainile valurile si aratam soarele prin rotirea bratelor). N. o stie pe de rost, ii este foarte draga poezia. Ilustratiile sunt foarte frumoase.
Cartea o gasiti aici.
2. Seasons
O carticica mica, aparuta de curand la editura Usborne, care ne-a intregit colectia de carti despre anotimpuri cu noi detalii. Ilustratiile sunt frumoase si ofera copiilor informatii despre schimbarile din natura si din viata animalelor in fiecare sezon. Cartea o gasiti la Micul cititor (aici) si va sfatuiesc sa ii scrieti un mesaj privat Adinei pentru ca sfaturile ei m-au ajutat sa identific fix cartile potrivite copiilor mei.
3. In mijlocul naturii
Urmeaza o serie de 3 carti de la Univers Enciclopedic, o editura care imi place foarte mult si de la care cumpar mereu carti. Au o colectie de carti despre natura (ca acestea + Marea carte a naturii) pe care copiii mei le adora si din care invata o multime de lucruri despre lumea care ii inconjoara. De cand le avem, au devenit mai atenti la tot ce ii inconjoara – se uita dupa frunze, pasari si gandaci, iar cand nu le recunosc sau nu isi amintesc numele lor, fug la carti sa le caute.
Aceasta este prima carte cu anotimpurile si este una mai generala, deci un bun punct de inceput. In luna octombrie studiem frunzele si le invatam denumirile, iar dupa fiecare lectura N. deseneaza frunzele, gandaceii de pe jos si copacul cu cuibul gol.
Cartea o gasiti aici.
4. Un an in gradina mea
Urmeaza aceasta, care vorbeste mai ales de schimbarile care au loc in gradina casei. Tare draga ne este si aceasta, mai ales ca propune pentru fiecare luna cate o activitate de sezon.
Cartea o gasiti aici
4. Vino cu noi in padure
Iar ultima este despre viata in padure, o lume – din pacate – destul de straina copiilor. Ce imi place la aceste carti este bogatia informatiilor despre natura si animale si recunosc ca am invatat o multime din ele. De exemplu sa deosebesc copaci sau flori si pasari.
Cartea aceasta o gasiti aici.
Voi ce carti despre toamna aveti? Astept si recomandarile voastre pentru a ne mari biblioteca 🙂
Ce mult iminplace ideea de a avea cateva carti speciale pentru fiecare luna! Multumesc, Ama! Foarte creativ!
[…] Carti despre toamna – biblioteca noastra de octombrie […]