Mereu am considerat ca o jumatate de ora petrecuta punand pe hartie un plan de bataie, economiseste de multe ori activitatea unei intregi zile.
Sau poate sunt eu cea care are nevoie mereu de un plan pentru a deveni mai eficienta. Dar eu una cand ma trezesc de dimineata stiind ce am de facut, am sanse infinit mai mari chiar sa duc aceste sarcini la bun sfarsit decat atunci cand nu imi aloc cateva minute de liniste pentru a planifica ziua sau saptamana.
Acum cateva saptamani m-a pus pe ganduri replica pustoaicei care imi tundea parul. Facand conversatie usoara de coafor, domnisoara exclama vesela cand aude ca sunt in concediu de maternitate: „Ah, inseamna ca ai tot timpul din lume!”
Atunci am privit-o lung prin oglinda si am picat pe ganduri. Sincera sa fiu niciodata nu am fost mai ocupata si termenul de concediu este unul scandalos de nepotrivit. In plus, pentru prima oara in viata, nimic nu mai depinde de vointa ta si trebuie sa inveti sa fii flexibil in organizare.
Asadar, iata cateva idei pentru a va structura planul saptamanal:
1. Nu faceti un plan strict.
Cu copil sau fara, lucruri neasteptate se vor intampla. In functie de programul vostru, puteti trasa cateva perioade de timp mai generoase dupa care sa va ghidati.
De exemplu stabiliti o ora in jurul careia stiti ca va treziti si o ora cand stiti cu aproximatie ca serviti micul dejun.
Este important insa sa ramaneti flexibil. Nu sunt vorbe in vant!
Daca faceti un plan strict, foarte strans, aveti toate sansele sa nu il respectati. Si nu veti obtine decat o stare de frustrare si o senzatie continua de goana in contratimp. Astfel, organizarea vi se va parea doar o idee foarte proasta si nu veti avea nici un fel de productivitate.
2. Scoateti in evidenta ce este important
Fie ca este o programare la dentist, scos gunoiul in dimineata cand vine masina sau obiceiul saptamanal de a pune ingrasamant pe flori.
3. Incepeti ziua cu activitatea care va displace
Ok, ok, o puteti face dupa ce beti cafeaua.
Ideea este ca acele activitati care ne displac de multe ori ajung sa fie amanate la nesfarsit, de ele sa depinda alte si uite asa, ca un bulgare de zapada se aduna si nemultumirile. Incepeti ziua cu asta si garantat va veti simti mai bine la sfarsitul zilei!
4. Pune planul pe hartie
In format digital (eu lucrez cu Google Calendar) sau pe foaie, prea putin conteaza. Este important sa poti vedea cu usurinta si dintr-o privire la ce sa te astepti. O data creata o structura poti jongla in voie cu ea si sa o adaptezi nevoilor fiecarei saptamani.
Eu prefer formatul electronic pentru ca, pe langa planul zilnic, pot atasa diferite informatii/remindere – dupa cum puteti vedea in partea superioara – pot sa imi amintesc de anumite sarbatori sau pot pur si simplu sa imi amintesc cand este momentul oportun pentru a conserva rosiile sau merele.
5. In fiecare seara revin asupra acestui plan pentru a stabili meniul pentru ziua urmatoare sau alte banale treburi gospodaresti.
*Repet!
Calendarul de mai sus este pur orientativ. Il modific saptamanal si chiar si asa depinde de toanele Nataliei. Nu va imaginati ca o trezesc la 11.00 doar pentru ca atunci am trecut activitatile/plimbarea. In nici intr-un caz!
De obicei atunci este treaza si este foarte activa si aceea este ora la care noi putem sa ne plimbam de exemplu. In calendar marchez perioada pentru a stii ca acel timp il aloc doar ei si ma pregatesc pentru el – ii pregatesc muzica, incerc un nou joc sau activitate, ii caut o noua carte de povesti.
Si nu subestimati niciodata nevoia timpului alocat pentru voi si familie!
Foarte interesanta ideea cu calendarul, felicitari!
multumesc mult 🙂 si sper sa iti foloseasca si tie 😉