Caietul cu rutina zilnica il gasiti aici.
Acum cativa ani am citit un articol pe un blog care mi-a schimbat complet perspectiva asupra productivitatii personale. Pana in acel moment, credeam si eu (ca majoritatea oamenilor) ca motivatia este cheia succesului. Ca trebuie sa fiu motivata, constant si cat mai temeinic, pentru a putea lucra, pentru a nu mai procrastina si pentru a-mi indeplini sarcinile zilnice. Ei bine, acel articol m-a facut sa inteleg ca motivatia este inutila. Disciplina este cea importanta.
Disciplina, nu motivatie
Explicatia este logica: daca este sa asteptam sa ne vina cheful sa facem ceva, trei sferturi din lucrurile din viata noastra ar ramane nefacute. Si nu ma refer neaparat la lucrurile mari, la cariera, studii etc, ci ma refer la acele detalii prozaice ale vietii de zi cu zi. Nu stiu de voi, dar eu rareori am chef sa spal vasele sau sa calc camasi. Daca ar fi sa astept dupa chef, daca ar fi sa astept sa am motivatia necesara pentru a face aceste sarcini…ar fi vai de noi! 🙂 Ceea ce functioneaza la mine este disciplina: disciplina ca aceste lucruri trebuie facute, fie ca am chef sau nu.
Amani lucrurile la nesfarsit?
Stiu cum e. Unele lucruri nu imi plac si pur si simplu aman sa le fac. Alteori, sunt sarcini prea mari si nu stiu de unde sa ma apuc de ele. Sau pur si simplu obiceiuri proaste de care imi pare imposibil sa ma despart. Sau, mai exact, de care sunt perfect constienta ca nu sunt bune, dar, ca facut, pana la final de zi fac aceleasi greseli, din nou si din nou, zi dupa zi.
Nu de motivatie duc lipsa, ci de disciplina.
Putina neurostiinta
Creierul nostru va alege mereu calea cea mai usoara si drumul cel mai batatorit. Motivatia va poate ajuta 1-2 zile, poate mai mult, dar apoi aceasta nu va mai face fata pornirii mintii de a alege sa faca ceea ce era obisnuita sa faca. Pentru a schimba un obicei prost trebuie in primul rand sa il inlocuiti cu un nou obicei, unul mai bun si apoi sa aveti disciplina de a mentine un „lant” neintrerupt de zile in care sa faceti alegerea corecta. Studiile de data recenta arata ca aveti nevoie de minim 66 de zile pentru ca un nou obicei sa devina automatism, adica sa fi schimbat suficient legaturile din creier incat sa devina „drumul batatorit” pe care o apuca in mod firesc creierul.
Rutina Zilnica
Bazandu-ma pe acest principiu am creat caietul de Rutina zilnica de curatenie. Pentru acele activitati pentru care nu am chef, dar trebuie facute. Sunt activitatile care asigura minimul necesar pentru ca totul sa fie functional, sa am mancare pe masa si sa nu ne impiedicam de rufe nespalate. Ulterior, dupa o utilizare indelungata a acestei scheme, am constatat ca unele activitati devin automate si pur si simplu nu am stare pana nu le fac (cu sau fara lista), insa altele, pe care le-am neglijat si pe care observ ca le bifez mai rar, raman la acelasi stadiu de activitate pe care ma fortez sa o fac.
In timp, lista mea a evoluat si nu prea mai am activitati casnice zilnice de trecut pe ea. Asa ca am inceput sa trec mici rezolutii sanatoase: sa mananc fructe, sa fac miscare etc, activitati pe care doresc sa mi le transform in viitor in automatisme.
Oboseala decizionala
V-am mai vorbit pe acest blog despre oboseala decizionala. Mai exact, cercetatorii spun ca avem un numar finit de decizii pe care le putem lua intr-o zi. De aceea, oameni cu cariereextrem de solicitante aleg, de exemplu, aceleasi haine zi de zi. Pentru a-si economisi numarul de decizii pe care trebuie sa il ia in acea zi, sa nu iroseasca numarul de decizii.
Problema este ca, in era excesului de informatie, ne irosim cu repeziciune „rezerva” zilnica de decizii corecte. O facem pe lucruri lipsite de importanta: pe Facebook, cand decidem sa deschidem sau nu un link, sa dam sau nu un like, pe mail sau orice alt site pe care il citim. De aceea, ne pomenim ca nu mai avem capacitatea de lua decizii dificile atunci cand conteaza. Sau, sa fiu mai exacta, luam decizii proaste (alegand calea cea mai usoara) sau luam decizii la intamplare (pentru ca oboseala decizionala ne impiedica sa analizam corect situatia).
O rutina a zilei va ajuta sa economisiti din aceste decizii si sa exersati disciplina de a face ceea ce trebuie facut.
Nu neglijati importanta unui obicei banal, precum a lasa chiuveta curata seara. Un asftel de obicei nu este doar despre chiuveta curata, ci este despre abilitatea de a va exersa mintea sa nu aleaga calea cea mai usoara.