Vreau sa incep din capul locului cu o explicatie foarte importanta: am inteles ca aceasta cafea ar face parte din o dieta la moda. Eu NU va scriu despre dieta si nici NU o recomand. Am dat peste ideea acestei cafele intr-o perioada in care tineam post intermitent si imi era greu sa renunt la cafeaua de dimineata. Atunci, am gasit aceasta alternativa ca fiind una mai compatibila cu postul si astfel am ajuns sa o incerc si nu regret! 🙂
Nu recomand ca aceasta bautura sa inlocuiasca o masa, ci vreau sa v-o prezint ca o bautura sanatoasa si energizanta, la care sa apelati cand simtiti nevoia sa aveti ceva mai multa energie sau doriti sa beti o cafea buna si aromata.
Cafeaua Bulletproof (nume dat de inventatorul ei, Dave Asprey) se prepara cu unt bio (sau ghee) si ulei de cocos.
Scopul ei este de a oferi energie atat prin boabele de cafea, cat si prin aportul de grasimi sanatoase pe care o contine.
Initial am incercat aceasta cafea cu unt traditional (nesarat), dar personal mi se pare mult-mult-muuuuult mai gustoasa cu ghee!
Daca ulei de cocos gasim relativ usor in ultimii ani, eu una am vazut mai rar ghee. Dar am descoperit de curand ca au in DM ghee bio, prin urmare mi-am luat un borcan sa il am special pentru cafeaua mea bulletproof. Iar avantajul este ca acesta are un termen lung de valabilitate si nici macar nu trebuie tinut la rece.
Ghee – sau untul clarificat – este un ingredient de baza in bucataria indiana. Eu am auzit prima oara de el cand citeam despre medicina ayurvedica si cand am ajuns in sfarsit sa il si gust, am fost cucerita de aroma sa! E ca untul, doar ca mai bun 🙂
In plus, are o perioada de valabilitate mai lunga, este mai potrivit pentru prajit si sotat si este tolerat deseori si de persoanele cu alergie la lactoza.
Revenind insa la cafeaua Bulletproof, mai vreau sa fac o precizare extrem de importanta. Am vazut pe multe site-uri data reteta de „avansati” – adica la o cana de cafea, 1 lingura de unt/ghee si o lingura de ulei de cocos. Doar ca am vazut deseori recomandarea de a incepe cu o cantitate mai mica de grasime si de a urmari cum il tolereaza organismul fiecaruia.
Deci, ideal ar fi sa incepeti cu cate o lingurita de unt/ghee si ulei de cocos.
Avand experienta de la oil pulling (curatarea dintilor si a gurii cu ulei de cocos/masline etc) unde am crescut treptat cantitatea de grasime si perioada in care puteam sa fac acest „exercitiu” de curatare, eu am ales si aici sa cresc treptat cantitatea. Adevarul este ca prima oara, si o lingurita mi s-a parut mult, prin urmare nu am crescut prea mult nici acum cantitatea. Dar, repet, eu beau aceasta cafea doar pentru aportul de energie, nu ca parte a unei diete.
Ca sa o preparati tot ce trebuie sa faceti este sa puneti untul/ghee, uleiul de cocos si cafeaua fierbinte intr-un blender si sa mixati bine. Daca folositi unt traditional, veti obtine si o spuma delicioasa. Daca alegeti sa incercati varianta cu ghee, nu veti avea spuma, dar gustul va fi mai bogat.
Sper ca v-am facut curiosi si veti incerca aceasta cafea, fie si doar pentru gustul ei bogat! 🙂
Cafeaua Bulletproof se potriveste atat postului intermitent, cat si dietei ketogenice.