Eu fac adeseori orez cu lapte, fierb in lapte o bucata de scortisoara si indulcesc la final cu multa miere. Dar acest desert se intalneste, cu mici diferente, in diferite culturi ale lumii, diferentele aparand mai ales datorita condimentelor specifice fiecarei zone.
Budinca indiana din aceasta reteta se numeste kheer si se prepara cu orez, grau sau tapioca fierte in lapte si aromate cu cardamon, sofran sau stafide. Pentru un plus de aroma, se completeaza cu caju, fistic sau migdale.
Eu am ales sa il prepar de aceasta data cu orez basmati, un orez traditional pentru India.
Orezul basmati este un orez cu bobul lung si subtire. „Basmati” este un cuvand care deriva din sanscrita si inseamna „aroma”. Numele nu este intamplator, pentru ca orezul basmati este cel mai aromat tip de orez. Contine in mod natural un compus chimic in concentratie de 12 ori mai mare decat orice alt soi de orez, iar acesta ii da savoarea sa speciala. Orezul basmati contine opt aminoacizi esentiali, acid folic si are un index glicemic mediu.
Cand vreti sa pregatiti o reteta este bine sa stiti ca nu orice orez este la fel. Tipurile de orez difera si ca textura, deseori variaza si ceea ce contin, dar mai ales difera modul in care se comporta in mancare.
Cand il gatesti, orezul basmati ramane usor, delicat si boabele nu se lipesc. Boabele de orez basmati cresc pana la de doua ori in timpul gatirii, dar ceea ce este si mai interesant este ca ele cresc doar in lungime, pastrand si dupa gatire forma lunguiata si placuta.
In aceasta reteta, insa, am ales orezul basmati strict din considerente de aroma si nu pentru modul in care se comporta la gatit. Dar daca vreti o mancare cu boabe de orez care nu se lipesc intre ele, atunci va puteti baza pe basmati. De asemenea, nu are sens sa „irositi” basmati intr-un pilaf traditional romanesc sau intr-o reteta de risotto, unde boabele trebuie sa fie cremoase.
2 linguri de orez basmati
250 ml lapte
un varf de cutit de sofran
un varf de cutit de cardamon
3 linguri de miere
1 mango
*puteti prepara si varianta vegana a acestei retete, inlocuind laptele cu lapte vegetal
*ingredientele pentru aceasta reteta le puteti achizitiona si din magazine cu produse BIO
Incalzeste laptele intr-o oala.
Pune orezul in rasnita si pulseaza de 2-3 ori pentru a marunti bobul.
Cand laptele s-a incalzit, adauga orezul, apoi sofranul si cardamonul. Fierbe pana se leaga compozitia.
Opreste focul si adauga mierea.
Curata fructul de mango si fa-l pasta cu ajutorul robotului de bucatarie.
Cand orezul a ajuns la temperatura camerei, amesteca in el pasta de mango si lasa-l cateva ore la rece.
Serveste-l cu diferite alune maruntite. Eu am pus midgale.