Bugetul personal – principiul 50/20/30
In lecturile mele despre bugetul personal sau al familiei, m-am intalnit deseori cu principiul 50/20/30 si mereu mi s-a parut o idee buna pentru fundatia organizarii bugetului.
Cred ca acest principiu este gandit pentru conditii ideale, dar el poate fi ajustat in functie de veniturile si nevoile individuale. Dar daca vreti un punct de plecare in a va organiza mai bine bugetul, acest principiu este primul exercitiu pe care trebuie sa il faceti.
Ce inseamna Principiul 50/20/30
Inseamna ca va impartiti venitul in urmatoarele categorii:
50% din venit este alocat necesitatilor
In aceasta categorie intra cheltuielile cu locuinta (chirie, rata), plata utilitatilor, costurile de transport si de mancare.
20% din venit este alocat economiilor
In aceasta categorie intra economiile pe termen lung, contributie la fonduri private de pensii sau asigurari diverse, dar si economii pentru a plati in avans eventuale imprumuturi.
30% din venit este alocat dorintelor
In aceasta categorie intra lucrurile pe care ni le dorim, dar care nu sunt necesare. Acest subiect poate fi mai sensibil pentru ca este posibil ca multe dorinte sa fie considerate indispensabile, dar va incurajez sa adaugati aici lucruri care nu sunt necesitati. De exemplu, abonamentul la Netflix sau la sala, mancatul in oras, mersul la cosmetica s.a.m.d.
Vreau sa subliniez ca trecerea acestor activitati pe lista dorintelor nu inseamna ca trebuie sa renuntam la ele. Tocmai de aceea le si alocam un procent generos din venit! Dar este important sa constientizati cat cheltuiti si – mai ales – sa prioritizati zona in care merg banii. Mai intai acoperiti necesitatile, apoi economiile si abia apoi alocati bani dorintelor.
Dorintele sunt si ele extrem de importante. Este important sa ne oferim cate un mic rasfat, sa ne oferim recompensa pentru munca grea si pentru ca ne-am tinut de un buget! 🙂
Cand am discutat cu un grup de prieteni despre acest principiu, una din doamnele din grup mi-a zis cu ochi visatori: “Familia noastra are venituri medii. Eu sunt indragostita de parfumuri de dama bune si stim cu totii ca nu sunt tocmai ieftine. Cum as putea eu sa mi le cumpar, cand ar putea consuma un sfert din bugetul lunar alocat dorintelor?”
Daca ni le interzicem complet (“parfumul acesta e prea scump pentru mine”), ar putea crea o frustrare care nu isi are sensul. Combinati acest buget si cu tehnica economiilor in plicuri si economisiti special pentru acel produs pe care vi-l doriti. Si uite asa, chiar si un parfum Armani pentru femei poate sa fie un rasfat pe care vi-l puteti permite fara sa ingreunati bugetul lunar.
Tratati bugetul in functie de venituri
O familie cu venituri mici sau medii, care uneori traieste de la salariu la salariu, va avea dificultati sa puna deoparte 20% din venitul alocat economiilor.
Dar, in functie de venituri, taiati mai intai din dorinte si abia apoi de la economii. De exemplu, daca 80% din venituri merg la necesitati (si insist sa analizati bine ce inseamna necesitati!), completati aceasta suma cu 20% de la dorinte si 10% de la economii. Astfel incat, “formula” voastra sa fie 80/10/10.
Daca sunteti o persoana cu venituri mari si nu reusiti sa puneti bani deoparte, este cazul sa va analizati cu atentie obiceiurile de consum. Acolo tinta de economii trebuie sa fie mai mare de 20%!
Tratati bugetul in functie de prioritati
Chiar daca bugetul este intins la maxim, incepeti prin a aloca un procent cat de mic economiilor. Puteti creste acest procent lunar sau trimestrial. Dar este posibil ca, exersand cu un buget mai strict, sa va schimbati obiceiurile si sa identificati mai bine zonele unde cheltuielile sunt impulsive.
Daca scopul vostru este economisiti mai mult pentru a va plati mai repede ratele, atunci cresteti procentul alocat economiilor.
Cresterea veniturilor nu trebuie sa insemne cresterea cheltuielilor
Cand va cresc veniturile, nu alocati pur si simplu mai multi bani pentru cheltuieli. Cresteti mai bine fondul de economii. Desigur, puteti sa va permiteti cheltuieli noi (ca de exemplu o vacanta), dar pe termen lung, incercati sa virati acesti bani in economii.
Va incurajez sa folositi acest principiu pentru a avea o baza a impartirii bugetului. Poate fi un punct foarte bun de pornire, puteti sa il ajustati dupa nevoie si venituri. Dar, cel mai important, este un exercitiu foarte util pentru toti cei care isi doresc sa reuseasca sa isi gestioneze mai bine bugetul.