De cateva saptamani am reluat obiceiul de a coace paine cu maia. Iar asta inseamna ca am o maia care trebuie hranita. Si dupa hranirile pe care le fac atunci cand nu urmeaza sa fac paine, raman cu maia veche de care imi e mila sa o arunc la gunoi. Prin urmare, am cautat solutii pentru a o valorifica in retete usoare si rapide.
De exemplu, poti vedea aici o reteta de pancakes cu maia fara praf de copt.
Reteta aceasta de briose a devenit preferata noastra. La reteta de baza, cu ingrediente simple, asa cum vei vedea mai jos, adaug diferite ingrediente, in functie de ce am in casa. Am facut aceasta reteta cu diferite fructe (mere, pere, fructe de padure), dar si cu nuci, stafide sau ciocolata.
In plus fata de ingrediente simple, si pregatirea acestor briose este foarte simpla. Tot ce ai nevoie este de un bol si o lingura pentru a amesteca ingredientele!
Ingrediente
200 gr maia veche
2 oua
100 gr ulei
150 gr faina
50 gr de zahar
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
Amesteca maiaua veche cu ouale si uleiul. Cand s-au omogenizat, adauga zaharul si apoi treptat faina, praful de copt si sarea. Amesteca pana ai un aluat frumos. Atunci adauga ce iti doresti tu: fructe de padure, mere taiate cubulete, stafide, nuci etc. Eu am folosit de aceasta data ciocolata si cateva cubulete de coaja confiata de portocala.
Incing cuptorul la 200 de grade si pun aluatul in 10-12 forme de briose (depinde in functie de cat de voluminoasa este umplutura aleasa). Se coc in cam 20 de minute, pana cand o scobitoare iese curata daca o infigi in mijloc.
Sper sa va fie utila aceasta reteta si sa folositi mereu maiaua veche! 🙂
Citeste si despre beneficiile consumului de probiotice in 10 beneficii ale consumului de probiotice si cum le poti introduce in dieta