Azi o parte a lumii crestine sarbatoreste Boboteaza, iar alta Epifania. Unii sarbatoresc botezul, altii pe cei trei magi (in Spania, La dia de los Reyes Magos este o sarbatoare importanta).
Iar cei ce sarbatoresc Epifania pregatesc un desert special pentru masa de Epifanie. Cel mai popular desert este o tarta de mere cu foi de placinta, dar sunt zone unde se pregateste si o briosa. Ambele sunt in forma rotunda, de coroana si se impart de capul familiei tuturor celor prezenti.
Pentru decorul mesei am facut o mica felicitare personalizata pe coprinted.com.
Ingrediente
150 ml lapte
300 gr faina
un pliculet de drojdie
1 ou
50 gr zahar
1 praf de sare
100 gr unt la temperatura camerei
1 ou cu un sfert de cana de lapte
3 linguri de dulceata de caise
cirese confiate
rahat diverse culori
alune macinate
Se desface drojdia in laptele caldut amestecat cu zahar si se adauga treptat la faina, adaugandu-se apoi restul ingredientelor pentru aluat.
Este preferabil sa folositi un mixer cu palete de aluat pentru ca aluatul este foarte moale. Se poate framanta si cu mana, insa sa va pregatiti sa va murdariti tare 🙂
Dupa ce ati amestecat bine aluatul, acoperiti bine vasul cu folie alimentara si lasati-l la crescut 30 de minute. Apoi puneti-l la frigider peste noapte.
A doua zi, scoateti aluatul si framantati-l usor pe o suprafata pudrata cu faina. Si repede, cat este inca rece aluatul, formati bilute de diferite marimi pe care le asezati in forma de cerc. Eu le asez in jurul unui borcan, pe care il umplu cu apa (sa nu crape!) si il bag la cuptor sa pastreze forma colacului.
Lasati sa mai creasca aluatul 30 de minute, ungeti-l apoi cu oul batut cu lapte si dati-l la cuptorul incins pentru alte aproximativ 30 de minute.
Dupa ce s-a copt, incingeti intr-un vas dulceata pana devine lichida si cu o pensula o intindeti pe briosa. Apoi, cat e lipicioasa, puneti pe ea cirese, rahat si alune.
Pofta buna! 🙂
Arata grozav si apre atat de pufoasa!
multumesc mult 🙂
Ce buna e cu o cafea langa!
[…] ceva bun pentru pasari) 6 ianuarie – Epifania (pregatim o briosa traditionala – reteta aici) 7 ianuarie – Sf. Ioan (dezlegarea la peste) 8 ianuarie – Ziua Baii cu Spuma (o […]