In ultimii ani am incercat diferite modalitati de a face branza dulce in casa, in incercarea de a-i da Nataliei branza buna si curata. Am facut branza si cu lamaie, si cu iaurt, dar varianta aceasta imi place cel mai mult.pentru ca imi este cel mai usor sa o pregatesc.
Desi in aceasta reteta folosesc otet si sare, branza rezultata la final ramane dulce si potrivita si pentru deserturi.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ingrediente
1 l lapte
60 ml (aprox 4 linguri) otet de mere
1/2 lingurita de sare
Incalziti laptele pana aproape de punctul de fierbere si amestecati sarea in lapte. Daca aveti termometru, asteptati pana ajunge la 90 de grade.
Luati oala de pe foc si adaugati repede otetul, amestecand bine laptele. Lasati oala la racit pentru o jumatate de ora.
In momentul in care ati turnat otetul, branza deja incepe sa se formeze si sa se aleaga zerul. Dupa 30 de minute, pregatiti o bucata de tifon mai des sau o bucata de panza curata, strecurati laptele prin ea. Legati bine panza si atarnati-o deasupra unei oale in care sa se stranga zerul ce o sa picure.
Lasati la scurs cateva ore, eu de obicei il las peste noapte.
Branza obtinuta o puteti folosi ca baza pentru diverse amestecuri tartinabile, in salate, deserturi, omlete sau in loc de ricotta.
Am incercat si eu o data si a iesit buna dar putina. Cred ca mi-a iesit cata e la tine in poza din vreo 2 litri de lapte nu din 1.
Am facut cu ea branza topita care e delicioasa. 😀 Si zerul l-am folosit la briose si la paine, mi-au placut rezultatele.
Spune-mi cata branzica iese.
Diana, o fi de la lapte sau nu s-a branzit bine cand ai adaugat lamaia/otetul. Eu cu zerul nu ma prea descurc 🙂 trebuie sa ii gasesc si eu o utilizare mai nobila 🙂
Violeta, nu am cantarit niciodata, dar iese asa cam o cana mare, deci un 250-300 gr.