Una din cele mai dragi amintiri din copilarie este legat de sucul de fructe. Bunicul meu a cumparat la inceputul anilor 90 un robot de facut suc de fructe si toata ziua prepara diverse sucuri, in tot felul de combinatii. Aparatele de pe vremea aceea nu erau performante ca cele de azi si pulpa ramanea in aparat, dar era ATAT de gustos si de bun!
Electrocasnicele au evoluat mult din acei ani si am aflat intre timp ca storcatoare de fructe precum acestea , nu mai separa pulpa si lasa sucul plin de fibre. Ceea ce e o veste grozava! Citisem de curand ca organismul nostru, victima a dietelor moderne dezechilibrate, intampina uneori dificultati in a scoate toti nutrientii din alimentele sanatoase. De aceea, oferindu-le astfel, organismul primeste un mic ajutor.
Marele meu of este ca nu am fost niciodata fanul fructelor sau legumelor proaspete. Consumate ca atare. Dar beau cu mare placere smoothieuri, sucuri sau supe. De fapt, am observat ca deseori prefer micul dejun in forma lichida si sunt sanse mult mai mari sa si mananc ceva dupa un smoothie plin de alimente proaspete.
Aceasi tactica am aplicat-o si in cazul copiilor si daca cititi acest blog, sigur va amintiti cate super-alimente am ascuns in smoothieuri.
Un aspect deloc de neglijat este faptul ca un simplu suc de fructe si legume ne poate ajuta sa ajungem mult mai usor la consumul recomandat de specialisti. In plus, cum va povesteam acum cateva saptamani, e putin probabil sa faceti altfel un copil sa manance spanac crud.
Dar as vrea sa fac aici o observatie importanta legata de suc: un suc facut doar din fructe are un aport ridicat de calorii si de zahar (fructoza). Deci nu este neaparat cea mai buna optiune pentru un consum zilnic si de durata. De aceea, cel mai recomandat suc este cel verde.
Chiar daca reactia initiala este una de respingere, faceti abstractie de culoare! Beti sucul dintr-un pahar mat si nu va uitati la culoare 🙂
Sau, poate, tocmai culoarea va va atrage la el.
In orice caz, sucul verde, cu baza formata din diverse frunze sau legume, este o optiune mult-mult mai sanatoasa. Pentru aroma, adaugati cu incredere un fruct sau alte legume, asa cum v-am propus in imaginea de mai jos. Puteti adauga si lamaie sau lime, ghimbir proaspat, pepene sau verdeturi aromatice (menta, melissa/lamaita, busuioc, patrunjel etc)
Daca sunteti reticent la ideea de suc verde, alegeti mai intai frunze cu un gust slab, cum este de exemplu spanacul. Daca il aromati ca in exemplele de mai jos, va veti indragosti cu siguranta de aroma sa! 🙂
Nutritionistii care au studiat aceste sucuri au aratat ca ele pot ajuta la scaderea colesterolului, la o activitate cerebrala mai buna si la sanse mai mari de a atinge o dieta echilibrata.
Insa, la fel cum recomanda si specialistii, si eu vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca sucul de fructe sau legume trebuie sa faca parte din dieta, sa o intregeasca si sa va ajute sa adaugati vitamine si minerale naturale in consumul zilnic. In nici un caz nu recomand dietele cu sucuri, pentru ca sunt restrictive si vaduvesc organismul de lucruri esentiale.