Beneficiile jocului cu plastilina
Joaca cu plastilina este una dintre cele mai la indemana activitati pe care le poate avea copilul vostru. Si, in plus, nu este doar distractiva, ci si foarte educativa, inca de la varste mici.
Indiferent daca va folositi de carti pentru copii cu activitati speciale pentru plastilina, le cautati pe net sau le improvizati voi, exista o multime de variante de joc care sa tina copilul ocupat si fascinat.
Plastilina poate fi de mai multe feluri. Poate fi plastilina traditionala, comercializata in majoritatea magazinelor pentru copii, poate fi plastilina facuta in casa sau chiar si un simplu aluat.
Copiii mei au mereu plastilina la indemana. Dar dupa exemplul de la gradinita la care merg, eu le-am luat in plus si ceara naturala si modeleaza si cu aceasta. Cu ceara e un pic mai mult de lucru – ea trebuie inmuiata putin in prealabil, iar copiii trebuie sa o foloseasca inediat dupa aceea.
Beneficiile plastilinei
Dezvolta motricitatea fina la copii
Framantarea plastilinei, cat si utilizarea ei cu alte obiecte care permit modelarea ei, ajuta la o buna dezvoltare a motricitatii fine la copii.
Copiii mei au inceput sa se joace (supravegheati) cu plastilina inca inainte de 2 ani, chiar daca la acea etapa nu faceau altceva decat sa o rupa bucatele, apoi sa infiga si sa scoata din ea diferite obiecte. De exemplu, agrafe de birou, scobitori, spaghete si diferite forme de paste, nasturi, scoici s.am.d.
Dezvolta imaginatia si creativitatea
Punand la dispozitia copiilor plastilina si alte obiecte aparent banale (si pe care deja le aveti in casa), le permiteti sa descopere o multime de jocuri pline de imaginatie.
De la constructii, modelarea de personaje si pana la gatit. Orice este posibil! 🙂
Le puteti pune la dispozitie mici personaje de jucarie (animale, dinozauri, omuleti etc), hartiute de briose pentru gatit, cutii goale de ciocolata, masinute, scoici, pietricele (de sticla), nasturi, margele, paste, panglici, paie, elemente naturale (frunze, scoarta de copac, crengute, conuri, pene, ghinde, seminte, boabe – porumb, fasole etc).
Rol de invatare a literelor si cifrelor
Adaugati in joaca cu plastilina forme de litere si cifre. Incurajati copilul sa includa aceste forme in joc, sa decupeze plastilina cu aceste forme sau sa imite forma si sa modeleze litera/cifra.
Linisteste si relaxeaza
Joaca cu plastilina, framantarea ei, este in sine o activitate relaxanta. Dar puteti sa o faceti chiar si mai relaxanta si terapeutica, adaugand in ea si cateva picaturi de ulei esential. De exemplu, pentru relaxare, puteti adauga ulei esential de lavanda. Iar daca cel mic este racit, puteti sa adaugati cateva picaturi de ulei esential de eucalipt si astfel sa il ajutati sa respire mai usor in timp ce se joaca.
Aseara s-a jucat Bianca cu plastilina.
Ii place mult chiar dacă e mare.
Draga de ea 🙂 si mie imi place mult si ma relaxeaza. Acum imi place mai ales cu ceara, imi place si mirosul si ca se intareste repede 🙂