Cand mi-am facut bagajele sa parasesc definitiv caminul parintesc si orasul natal, plecam spre Timisoara cu naivitate si sperante copilaresti, caci niciodata nu as fi crezut ca aici, tocmai aici, ma voi lovi de atata discriminare.
Nu voi discuta aici problema discriminarii sexuale (care m-a afectat in facultatea pe care profesorii o considerau una pentru barbati! – intr-un fel de inteles, ca eu nu am aceasi putere sa dau cu tarnacopul pe santierele arheologice), ci problema discriminarii „zonale„, „regionale„, etnice.
Eu eram de trei ori blestemata: jumatate ungur, jumatate oltean, mai si veneam din orasul „negru” al tarii, cel mai violent si faimos pentru oamenii ce se ghideaza dupa dictonul „eu muncesc, nu gandesc!”
Desi Timisoara este privita ca un melting pot, cu oameni ce convietuiesc in pace si iubire, realitatea sta sa infirme aceasta parere.
Din prima mea zi in Timisoara am fost insultata in mod grosolan pentru ca stiam ungureste si pentru ca aveam sange de bozgor. Si pentru ca a fi ungur este detasat mai grav decat a fi oltean, am scapat de insultele adresate acestora.
Dar colegii mei (nu putini) din Oltenia, trebuiau sa suporte un atac neincetat asupra apartenentei lor: ca sunt tarani ce vin la oras, ca nu pot accede la „cultura” timisoreana, ca vorbesc prea tare sau prea repede, ca sunt zgarciti, ca sunt….cate si mai cate.
Mediul academic timisorean pare ros prea adanc de o mandrie nefondata ca doar elevii timisoreni au o baza culturala suficient de solida pentru a face fata cerintelor universitare. Probabil tocmai de aceea insultele cele mai dure le-am primit din cauza ca veneam din Petrosani.
Asadar, din punctul de vedere al multora, faptul ca mi-am petrecut aproape 18 ani din viata in Petrosani inseamna ca sunt un salbatic ce isi face dreptate doar cu boata, care trebuie neaparat sa fie un aprig admirator a lui Miron Cozma, care nu a deschis in viata lui o carte si e mare minune ca stie sa citeasca.
De aceea cand, colegi sau profesori intrebau incantati „Si ai terminat la Loga? Sau la Banatean?”
„Nu (raspundeam eu fara sa-mi pot ascunde satisfactia), am terminat Liceul de Informatica din Petrosani.”
Gura cascata, ochii mariti, incapabili sa asimileze o informatie atat de neasteptata erau dovada clara a orizontului restrans.
Am vibrat la apel, spunându-i vecinei de la etajul I că o (mai) tolerez (o vreme)…
P.S.: Cum? N-ai absolvit Colegiul Bănăţean?
Prejudecati vor exista intotdeauna… apropo de Colegiu si Loga… pai si noi, cei din Timisoara ne lovim de chestia asta. Daca nu se discrimineaza pe baza de etnie, rasa, sex, varsta, oras… se discrimineaza in functie de liceu sau altceva.
oameni dintr-astia sunt peste tot, din pacate…
ca bucurestean patesti altceva: esti catalogat(a) drept fitos, smecher, prost, intolerant s.a.m.d. m-am enervat de cateva ori – scuse me, stai de vorba cu mine si imi spui ca toti bucurestentii sunt asa?! atunci de ce mai discuti cu mine?
cred ca e un fel de complex de inferioritate – se asteapta ca bucurestenii sa ii trateze drept provinciali (in sensul rau) si ataca primii.
eu n-am priceput niciodata atitudinea asta – nici a bucurestenilor care se cred buricul pamantului, nici a celor care cred ca toti bucurestenii se comporta asa. pacat ca unii nu-si dau seama ca sunt mai castigati daca cunosc pe cineva din alta localitate. e aproape alta cultura. ce inveti daca te vezi tot timpul cu cei care au stat toata viata la 2 blocuri de tine?
p.s. tot o sa ajung eu la o intalnire de bloggeri in timisoara 😛 mai la primavara, ca acum e prea frig… dar anuntati-le si voi mai din timp 😀
@vania – ma bucur, ca in prag de sarbatori, te determin sa fii si tu un pic mai bun :))
@ carina – ai dreptate. eu am prezentat problema din prisma experientei mele, dar sunt convinsa ca ea se manifesta sub multe alte aspecte.
@ jen – razboiul provincie – capitala ma dispera probabil cel mai mult. eu una ma bucur ca sunt lecuita permanent de o astfel de viziune. 🙂
si de cate ori sa repet ca abia te astept in Timisoara? 🙂
N-am noi inventat-o din pacate sau din fericire nici pe asta. Se uita chioras unele la altele neamuri, oameni din regiuni, orase, sate diferite.
Poate ca e un reflex de autoaparare, ca pe vremea cand cel din satul vecin, care purta cusma de alta forma era privit cu suspiciune.
E adevarat si trist ce scrii, dar cred ca trebuie sa ne bucuram cand vedem ca sunt oameni care te mai citesc, iti mai vorbesc chiar si dupa ce au aflat ce sange-ti curge prin vine. 🙂
Sunt bănăţean, însă locuiesc acum în Oradea… cred că românii din banat au ajuns să se dobitocească tot din cauza comportamentului şovin al ungurilor… 😀 asta aşa, ca să mă bag şi eu în seamă… 😀
@ chris – am zis ca ma astept sa-mi scada dramatic traficul ;P
@ amartolomeu – am vazut ca ma „urmaresti” si-ti multumesc ca in sfarsit te-ai si „bagat in seama” 😉
ama
ce înseamnă că „te urmăresc”? ce înseamnă şi cum „ai văzut că te urmăresc”? ce ar putea însemna că „îmi mulţumeşti că m-am băgat în sfârşit în seamă”?
@amartolomeu – am vazut linkurile si staim ca ma vizitezi de ceva vreme. si ma bucuram ca in sfarsit ai si „vorbit” 😉