In aceasta saptamana am publicat pe pagina de Facebook listele de mai jos. Multi m-au intrebat despre ce e vorba si in seara asta voi explica mai pe larg ce inseamna.
Am fost invitata de Electrolux sa particip la aceasta campanie, o campanie de responsabilizare a consumului de apa.
Drept sa va spun, am fost mereu atenta la consumul de apa. La bloc pentru ca ma ardea apometrul, dar in ultimii ani, de cand stau la casa, perceptia s-a schimbat complet.
Poate va pare prea romantic, dar faptul ca apa in casa imi vine direct din pamant, dintr-un izvor adanc, m-a facut sa ma gandesc mai mult la ce m-as face daca nu o sa mai fie acolo apa.
In copilarie, locuiam aproape de „apeduct” (asa i se spunea), un rezervor mic, sapat in pamant, de unde primea satul bunicilor apa. Mergeam adeseori in poiana si o vizitam pe tanti care era paznic acolo, intr-o camaruta stramta si ma ducea in camera cu apa si priveam deseori insemnele de pe perete care aratau nivelul apei.
Faptul ca vedeam aproape zilnic acel loc m-a ajutat mult mai mult sa constientizez de unde ne vine apa.
La bloc, apa venea de nu-stiu-unde, imi imaginam rezervoare mari, de zeci de ori mai mari ca rezervorul din satul bunicilor, dar cu aceleasi gradatii rosii pe perete, descoperite in numar amenintator de mare in sezonul secetos.
Acum, cand nu ploua cu lunile, ma mai intreb ce ma fac daca ne seaca izvorul. Lucru putin probabil luand in vedere ca Bega curge pe langa casa noastra, mare si lina. Dar teama exista. Pentru ca lucrul acesta nu mai depinde de cineva, undeva, ci este ceva strict legat de pamant si de capacitatea lui de a ne mai oferi apa.
Povestea mea este una de suflet, fara detalii practice. Dar va incurajez si pe voi sa va ganditi de unde va vine apa si ce v-ati face daca ea nu ar mai veni. Si cat v-ar costa, cat de mult timp ar trebui sa investiti, sa aveti un pic mai multa grija cu consumul ei.
Saptamana aceasta mi-am inregistrat timpul petrecut spaland vasele si vreau sa fac cateva observatii aici:
1. Robinetul nu este niciodata pornit la maxim, ci undeva la jumatate
2. Eu gatesc intre 3-5 mese si gustari pe zi, in fiecare zi. Noi mancam doar acasa, deci nu exista alte vase de spalat pe urma noastra in alte locuri decat acasa.
Asadar, iata media consumului zilnic, impartita la 3 persoane:
23 septembrie: 5 minute, 13 secunde
26 septembrie: 11 minute, 16 secunde
27 septembrie: 6 minute, 48 secunde
Va puteti si voi calcula amprenta de apa aici https://www.facebook.com/Electroluxromania/app_164111837091758