Desi doream sa citesc aceasta carte, multi ani nu m-am atins de ea din cauza filmului. Imi era teama fie sa mi spulbere imaginea formata, fie sa am o alta perspectiva asupra Amantului. Nu m-am inselat.
Amantul este o carticica de 100 de pagini, o carte de citit dintr-o data.
Chiar recomand lectura ei dintr-o singura bucata – lumea creata de Duras este atat de fermecata incat ar fi pacat sa rupeti vraja cu activitati prozaice.
Scris in 1984, Amantul este un roman autobiografic, prezentand povestea de iubire dintre autoare si un barbat chinez.
Actiunea romanului se petrece in 1929 in Saigon, cand autoarea avea doar 15 ani.
Provenind dintr-o familie dezbinata de o mama instabila emotional, de un frate violent si hot, autoarea creste libera si nesupravegheata.
Intalnirea cu bogatul om de afaceri chinez duce la o poveste de dragoste pasionala dar si o calatorie initiatica in descoperirea feminitatii, a iubirii si maturizarea copilului inconstient.
Daca la inceput este doar un obiect al dorintei arzatoare a amantului sau, tanara fata incepe sa descopere placerea si iubirea ceea ce duce la o inversare a centrilor de putere.
Desi la suprafata pare sa fie reluata tema Lolitei si a nimfetei,temele mai profunde ale romanului nu aduc nimic din opera lui Nabokov.
Romanul este construit prin imagini aleatorii intre trecut si prezent, fara a avea un tipar, urmand mai degraba legatura subiectiva dintre amintiri. Actiunea este insa usor de urmarit si nu ridica probleme deosebite in urmarirea firului narativ.
Rar se intampla insa ca filmul sa fie la nivelul cartii. De aceasta data putem vorbi de doua opere de arta cu valoare similara, desi pentru mine vraja filmului a fost mult mai puternica decat cea a cartii.
Filmul s-a ridicat la valoarea cartii pentru ca Margurite Duras a colaborat cu regizorul. Asa ca putem spune ca si filmul e intr-o oarecare masura opera ei. N-am vazut filmul pana la sfarsit, dar nu cred ca ma impresioneaza mai mult decat cartea, desi reda multe sentimente si multe trairi greu de surprins.
am vazut filmul si a fost ok. se pare ca subiectul nimfetelor, al lolitelor care descopera un pic prea devreme…hmmm…”cireasa de pe tort?” a dragostei, are mare cautare. Ieri mai treceam un pic prin oferta editurilor, si am vazut ca mai nou, a aparut si Anti-Lolita, ca ..raspuns..?, la Lolita. anyway, L’amant filmul a fost interesant pentru mine, si cred ca orice femeie l-ar gasi super.Cartea trebui sa fie peste.
@tomata – eram sigura ca tu o sa ai ceva de zis in legatura cu asta 🙂
@ aievea – mi-am dat seama cine esti! 🙂 chiar daca nu am vvorbit la intalnirea bloggerilor (acum sper sa nu ma insel:D)
da. am fost si eu pe acolo.:D, si se pare ca avem cam de pe aceleasi plaiuri momarlanesti.;)). mi-a zis Laura Gramada despre tine cand i-am zis de intalnirea bloggerilor, si se pare ca ai tai stau la cateva case de mine.;)) small world ha?
„L’amant filmul a fost interesant pentru mine, si cred ca orice femeie l-ar gasi super.Cartea trebui sa fie peste.” acum am mai citit, si poate creea confuzie. eu is baiat!!!, nu pot zice inca ..barbat, am 19 ani.;))
@aievea – chiar ca-i mica lumea 🙂
la prima intalnire a bloggerilor a mai venit cineva din petrila 😀
poate weekendul asta o sa vii la Schimb de carti – ca am vazut ca esti filo 🙂
La intalnirile astea se discuta despre carti 🙂
Gasesti detalii pe blogul meu (http://ama2675.blogspot.com/2008/01/schimb-de-carti-10-timisoara.html).
Daca nu stii unde e Old Boys sau Piata crucii spune-mi si poate reusesc sa te lamuresc 😉
Ce zici? Vii?
Ah! despre intalniri detalii aici: http://www.schimbdecarti.ro/
dap.o sa fiu acolo.hmm..da nu prea am ce carti sa schimb, decat vreo 5 si is editii vechi, mi rusine sa vin cu ele…:)). sper totusi sa mi le trimita ai mei ce am acasa pana sambata. Old Boys.cred ca stiu. hmm…eu stau e aleea sportivilor. ii destulde aproape.parca am vazut ceva..sau ..nu?, nu stiu prea clar.
@aievea
Uite aici explicata cat de cat locatia:
Daca vii din Complex (de la Sala Olimpia) pe linia de tramvai ce merge spre Piata Balcescu, treci de intersectia cu Cluj si ajungi la un parc pe partea dreapta. Imediat dupa parc, la prima casa, se vede firma de la Old Boys.
In ceea ce priveste cartile nu iti fa griji. In circuit avem carti vechi si noi…nu conteaza 🙂
Te astept atunci duminica! 🙂
ok.stiu unde e.ne vedem acolo.looking forward.:D
Filmul nu l-am vazut… insa cartea m-a impresionat. Referitor la aproximativa valoare dintre carte si film imi vine clar in minte Fight Club, unde filmul mi s-a parut mult mai bun. Foarte bun este si filmul de la „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, si aici le-as cam pune la egalitate:)
eu la egalitate (carte – film) as mai pune lolita 🙂
Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !
Cu privire la raportul calitativ intre carte si film, chestiunea comparatiei este foarte controversata. Autoarea a fost revoltata de felul hollywoodian in care Jean-Jacques Annaud a facut filmul. Cartea este deosebit de complexa, avand rol de oglinda pentru celelalte opere, si fiind un text-pivot al intregii ei creatii. In urma acestui film, dezamagita, Duras a rescris Amantul in versiunea unui text filmic, intitulata Amantul Chinei de Nord, inca netradusa in limba romana. In acest din urma text, face observatii asupra felului cum vedea ea o ecranizare a celui mai important dintre "romanele" sale – observatii care raman in planul implicitului. Intreaga carte este structurata in jurul camerei de filmat – echivalenta cu privirea cititorului – pe care o manipuleaza orientand-o in directia urmarita initial de ea, in Amantul. Daca vreti, Amantul Chinei de Nord este atat o cheie de lectura a Amantului cat si un scenariu al veritabilei ei viziuni asupra unei eventuale ecranizari. V-o recomand cu multa caldura, cunoscatorilor de franceza de fapt. Sper sa apara si o traducere in curand.