Alimente si condimente cu efect antiinflamator 
Inflamatiile din organismul nostru pot deveni sursa a numeroase boli. Iar in ultimii ani, tot mai mult am citit despre o dieta antiinflamatoare pentru a tine sub control aceasta reactie a corpului nostru.
Sistemul nostru imunitar se activeaza ori de cate ori in organismul nostru apare ceva strain – poate fi vorba de un microb, dar la fel de bine poate fi vorba de polen sau o substanta chimica. La acestea se adauga si accidentele (traumatisme). Acest raspuns al sistemului imunitar produse deseori si o inflamatie, iar o inflamatie ocazionala poate fi benefica pentru sanatate.
Totusi, apar tot mai des cazuri cand aceasta inflamatie devine una continua. Iar aceasta poate duce la o serie de boli care pot deveni foarte grave. Doctorii au stabilit o legatura intre inflamatia cronica din organism si boli precum depresia, Alzheimer, cancerul, diabetul sau artrita.
Preventia este esentiala. Mi-a placut comparatia facuta de doctorul din acest video despre coxartroza sold tratament: reducerea inflamatiei poate ajuta in fazele incipiente. Dupa aceea, devine o problema mecanica si e ca si cum ai incerca sa acoperi gaurile din asfalt cu geluri si creme. Nu mai merge.

De aceea, aceste mici schimbari de alimentatie si stil de viata trebuie facute chiar daca va simtiti bine si nu va doare nimic. Pentru ca mai tarziu ele nu vor mai fi suficiente.
Iar includerea in meniu a acestor ingrediente poate fi extrem de usoara si – mai ales! – gustoasa!
Pana la urma, o dieta antiinflamatoare inseamna sa renuntati la alimente mai putin sanatoase precum carnea procesata, mancarurile prajite sau sucurile carbogazoase. Sau macar sa scadeti cat mai mult consumul.
Si sa adaugati in dieta ingrediente care ajuta la reducerea procesului inflamator in organism. 

Puteti sa adaugati aceste ingrediente la meniul zilnic, luand o decizie constienta de a le include in dieta voastra. Folosind lista din imaginea alaturata acestui articol, alegeti zilnic produse care ajuta la scaderea procesului inflamator din organism. Iar vestea buna este ca ele vor avea oricum si alte beneficii pentru organism, rolul lor de antiinflamatoare fiind doar unul. 

Alimente si condimente cu efect antiinflamator 

Daca lista de alimente este relativ simpla, va incurajez sa apelati si la condimentele din a doua parte a listei. Daca nu sunteti familiarizati cu ele, cititi despre ele, cumparati-le, testati-le. Daca le aveti la indemana, le veti folosi!
De exemplu, consumul nostru de scortisoara a crescut enorm dupa ce am inceput sa tin scortisoara in un borcan special, cu capac gaurit, pus la indemana, langa sare si piper. Astfel am ajuns sa consumam scortisoara zilnic, presarata peste cafea, salata de fructe, cereale, iaurt sau orice desert.
De asemenea, tin la indemana mereu si ghimbirul, pe care il folosesc atat pentru ceaiuri, cat si in mancare. Recunosc ca la inceput nu mi-a fost usor sa invat sa gatesc cu el, dar cu timpul am ajuns sa il indragim foarte mult si sa imi fie la fel de firesc sa il folosesc precum usturoiul. 

Sper sa va ajute aceasta lista si sa va inspire sa adaugati aceste alimente in meniul vostru zilnic!