Alimente care iti sustin imunitatea: pregatirea organismului pentru lunile de toamna
Toata lumea stie ca schimbarea anotimpurilor si venirea lunilor de toamna aduc cu sine si un aspect mai putin placut: riscul crescut de imbolnavire. In fata tuturor tipurilor de viroze si de afectiuni din lunile reci ale anului, un sistem imunitar puternic este cel mai important.
In acest articol vreau sa va vorbesc de cateva alimente care incerc sa le includ cat mai frecvent in dieta, pentru a ne intari sistemul imunitar.
Dar desi facem tot posibilul sa avem o dieta cat mai variate si bogata in nutrienti care sustin sistemul imunitar, adevarul este ca nu mereu reusim sa acoperim toate nevoile organismului. Astfel, este bine sa luam in calcul si utilizarea de suplimente cu multivitamine, precum benesio maxitronic, la indicatiile doctorului. In plus, daca luati si alte tipuri de suplimente, pentru alte probleme, este interesant de urmarit cum ingredientele din acestea sustin si imunitatea organismului. De exemplu, luteina din MacuShield Original nu ajuta doar la sanatatea ochilor, ci este si un puternic antioxidant care combate stresul oxidativ din organism (care slabeste sistemul imunitar). Luteina poate astfel sustine un sistem imunitar sanatos.


1. Fructele si legumele bogate in Vitamina C


Cand vine vorba de intarirea sistemului imunitar, alimentele bogate in vitamina C trebuie sa fie primele pe lista ta de cumparaturi! Iata cateva alimente pe care sa le adaugi in cosul tau de cumparaturi:
– citricele (portocale, clementine, mandarine, grapefruit) – racoritoare si hidratante, aceste fructe sunt vestite pentru cantitatile ridicate de vitamina C, fiind un aliat ideal in caz de infectii
– ardeii grasi – in special cei rosii, sunt plini de vitamina C! Nu doar ca iti intaresc sistemul imunitar, dar te ajuta sa ai si o piele sanatoasa. 

– capsunile – sunt o sursa excelenta de vitamina C! Si da, toamna nu este sezonul lor, dar variantele congelate sunt cel putin la fel de sanatoase (prin inghetare rapida, a fructelor proaspete, acestea isi pastreaza foarte bine nutrientii) si prietenoase cu bugetul. Noua ne plac asa reci, in salate de fructe, dar se pot amesteca in smoothie sau iaurturi.
– kiwi – este un super fruct, bogat nu doar in vitamina C, ci si vitamina K si vitamina E.
– broccoli – bogat in vitamina C si o sursa importanta de fibre, este foarte bun si congelat si este un aliment extrem de versatil, potrivindu-se in o multime de preparate.


2. Alimente bogate in Zinc


Desi vitamina C este deseori vedeta, zincul este un mineral esential care joaca un rol crucial in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Iata cateva alimente bogate in zinc:
 – nucile (precum migdale, caju, arahide) – sunt bogate in zinc si grasimi sanatoase
– boabele (fasole, linte, naut) sunt o sursa vegetala excelenta de zinc si proteine
– semintele de dovleac – aceste mici seminte contin cantitati mari de zinc, magneziu si sunt bogate si in antioxidanti
– cerealele integrale – precum boabele de grau, ovazul si quinoa contin si ele zinc, fiind in plus si o sursa buna de energie
– carnea slaba de vita, pui si porc este o sursa buna de zinc



3. Alimente bogate in probiotice


In ultimul timp, tot mai multa lume este constienta ca un sistem imunitar puternic este strans legat de un microbiom sanatos. Si pentru asta, alimentele bogate in bacterii sanatoase sunt extrem de importante. Iata cateva surse bune de probiotice:
– iaurtul este probabil cea mai bine cunoscuta varianta de probiotice
– varza murata – varza fermentata este si ea foarte bogata in probiorice, dar si vitamine si fibree
– kefirul este un lapte fermentat cu ajutorul unei ciuperci, cu multe beneficii pentru sanatate


4. Alimente bogate in antioxidanti


Antioxidantii sunt importanti pentru a proteha organismul de stresul oxidativ care poate deteriora celulele si sa slabeasca sistemul imunitar. Iata cateva alimente delicioase si bogate in antioxidanti:
– fructele de padure
– spanacul
– turmericul
– ciocolata neagra
– nuca
– varza rosie
– sfecla