Opera fundamentala pentru studiul istoriei miscarii feministe, o carte revolutionara de mari dimensiuni, stufoasa, Al doilea sex este o provocare pentru cititorul modern. Fara a mai fi o lectura de actualitate, cartea Simonei de Beauvoir intra in categoria cartilor de capatai, a acelor opere care au meritul de a reflecta cu limpezime framantarile cele mai ascunse ale unei intregi generatii si de a le oferi alinare prin dovada apartenentei.
Abordarea istorico-cronologica a statutului femeii in societate ar putea probabil explica dimensiunile foarte mari ale acestei opere. Analizand aspecte ale migrarii de la matriarhat la patriarhat si apoi mentinerea femeii intr-un statut de completa inferioritate, Beauvoir da dovada de o gandire istorica logica. Argumentatia ei este perfect credibila si pertinenta, dar parasind taramul istoric, ea tinde spre extremism si fabulatie.
Pentru cititorul contemporan, aceste scapari sunt usor de sesizat prin simplul fapt ca intre timp unele teorii legate de natura feminina au devenit general valabile. Ar mai fi de remarcat faptul ca unele interpretari psihanalitice, sustinute de Beauvoir, sunt depasite, dar este necesar si sa subliniez maniera voalata in care a prezentat unele dintre acestea. Adepta a filozofiei marxiste, autoare sustine ideea comunismului marxist, mai ales pentru transformarea femeii in egala barbatului.
Urmand abordarii istorice, cartea se continua prin tratarea problemelor femeii in toate etapele dezvoltarii sale. Un spatiu larg este dedicat dualitatii cu care este nevoita sa se confrunte o femeie in lumea moderna, si anume lupta pentru a-si mentine echilibrul intre ambitia implinirii unei vieti profesionale si vocatia sa sexuala. Beauvoir devine intransigenta cand divide femeile in intelectuale si cochete, considerand ca primele isi pierd mult din farmecul feminitatii prin constientizarea si analizarea lui, iar cochetele prin simplul fapt ca ingroasa randurile victimelor facile.
Al doilea sex este o lucrare de exceptie, dar este pana la urma un produs al timpului sau. Citind azi aceasta carte, ea nu mai ofera revelatii, ci doar confirmari. Pentru sceptici, doresc sa precizez ca Beauvoir se mentine cu multa diplomatie pe fina linie a egalitarismului, rolul si rostul barbatului in societate si in viata femeii nu este nicaieri subestimat. Al doilea sex este o pledoarie pentru femei, fara a fi o acuzatie pentru barbati. Beauvoir ne invata si ne demonstreaza prin propria ei viata, ca exista posibilitatea relatiilor egale si independente intre sexe. Daca vreti sa vedeti daca s-a schimbat ceva in ultimii 50 de ani in raporturile de putere intre sexe, cititi si comparati….
*recenzie aparuta si pe bookblog