Stiu prea bine cat de greu este sa pregatesti pachetelul in fiecare dimineata!
Dar din experienta mea, am aflat ca lucrurile simple sunt deseori si cele mai eficiente si, in plus, copiii nu sunt in mod deosebit deranjati de repetitie. Si aici nu vorbesc neaparat de ideea de a le pune in pachetel zi dupa zi aceleasi alimente, ci de a avea o colectie de cateva idei de pachetel pe care sa le tot pregatiti prin rotatie.
La noi pachetelul este format din 4 parti:
1. „Felul Principal” – de obicei un sandwich sau un wrap, mai rar paste sau fiertura de ovaz
2. Salata – nelipsita! Fetita mea mai bine renunta la sandwich decat la salata. Aici ii pun de obicei castraveti, ardei, rosii si morcovi cruzi.
3. Fructul – sau fructele 🙂
4. Sticluta de apa
Luand in vedere cat de divers este pachetelul in fiecare zi, mereu am avut o problema cu vasele in care sa i le pun in geanta. Am intampinat diverse probleme. De la vase prost compartimentate, la vase care curgeau in geanta si pana la vase prea dificil de deschis pentru un copil (sau prea dificil de inchis).
Din fericire, de curand am descoperit colectia de vase si sticle de la Carl Oscar de pe kidscenter.ro si de atunci imi este mult mai usor sa pun in pachetel toate cele insirate mai sus.
In plus, nu curg, copilul le poate desface si inchide la loc cu usurinta si unele sunt caserole cu doza de racire daca temperatura este mai ridicata si vreti sa va asigurati ca pachetelul ramane proaspat mai mult timp.
Si mai e un beneficiu: unele cutii au tacamuri incluse – 3 in 1 – furculita, lingura si cutitas! 🙂
- Tortilla wrap cu hummus, ardei rosii si patrunjel proaspat
Acesta a fost un pachetel facut in graba intr-o dimineata de luni. Mai aveam putin hummus din weekend si l-am uns pe o lipie, am presarat patrunjel proaspat si am aliniat cateva fasii de ardei rosu. Am rulat si am taiat pe jumatate, sa incapa bine in cutiuta si sa poata fi mancati mai usor. - Sandwich bio de ciuperci cu frunzulite proaspete de spanac 🙂
- Sandwich-urile la presa mereu ma scot din incurcatura cand nu am paine foarte proaspata 🙂 In plus, pot fi extra-bogate fara sa imi fac griji ca se destrama in mana copilului. Aici am un exemplu de sandwich cu doua feluri de branza si putini ardei rosii pentru aroma.
- Sandwich cu crema de branza, galbenus de ou amestecat cu putin unt (cat sa fie tartinabil) si putin spanac. Aceasta combinatie o mai fac si cu fasii subtiri de castravete sau ardei – toate merg de minune!
5. Sandwich un unt, morcovi si spanac. Morcovii sunt minunati pentru pachetel! Atat de rontait, taiati soldatei, cat si taiati in fasii subtiri si adaugati in sandwich. Nu doar ca sunt plini de culoare si aromati, sunt sanatosi si accesibili ca pret cat e iarna de lunga! 🙂
6. Sanwich la presa cu unt si branza telemea. Poate vi se pare foarte simplu, dar acest sandwich este preferatul copiilor mei! Asa simplu cum e el. Untul se topeste in paine si o face crocanta si la exterior, iar telemeaua usor sarata se topeste si ea putin si da o aroma deosebita sandwichului. Pe principiul: simplu si bun! 😉
7. Fructele
Desi Natalia mananca cu placere orice fruct, pentru scoala ma rezum de obicei la 3 tipuri de fructe: mar, banana si portocale/mandarine. De ce? Pentru ca se mananca usor, nu risca sa curga sau sa se pateze cu ele.
Banana i-o dau ca atare (cand era mai mica, o crestam putin in capat sa poata sa o desfaca mai usor), citricele i le pun gata curatate si desfacute in felii, iar marul il tai cu o forma speciala in forma de floare, care separa cotorul si taie marul in felii. Cand folosesc aceasta forma, nu tai marul de tot, ci las putin jos, astfel incat marul sa se mai tina in forma sa initiala si sa nu se oxideze. Daca totusi nu sta, pun un elastic pe el (vedeti si in poze cu elastic). Din experienta si observatii strict subiective, merele golden (verzi) se oxideaza cel mai greu, pe cand idaredul se oxideaza foarte repede – de aceea prefer sa iau golden special pentru pachetel si idared pentru gustarea cu fructe de acasa.
8. Salata
Natalia a venit uneori acasa cu o parte din sandwich, dar niciodata nu a lasat salata! 🙂
Cand zic salata, nu va ganditi efectiv la o salata condimentata si asezonata, ci la cateva legume pe care sa le rontaie. Castraveti taiati in lungime, ardei, morcovi si rosioare cherry sau prunisoare.