Oua coapte in paine |
1. Ouale au un numar scazut de calorii
Pentru cate beneficii aduce din punct de vedere nutritional (dupa cum veti citi mai jos) oul are doar 80 de calorii, dar si 6 grame de proteine si toti cei 9 amino-acizi esentiali.
Sandwich de ou cu bacon |
2. Ouale sunt foarte nutritive
Pe langa proteinele care le fac atat de satioase, ouale sunt foarte bogate in vitamina A, complexul de vitamine B, dar si minerale esentiale precum fier, zinc, fosfor.
3. Ouale nu au mult colesterol!
Sarmanul ou a fost pus la zid ani in sir din cauza
unor studii eronate care il considerau „gras” si plin de colesterol. De
fapt, studiile moderne au aratat ca un ou are doar 213 miligrame de
colesterol.
Studii publicate de cercetatorii de la Harvard arata
ca – dimpotriva! – consumul de oua previne riscurile de boli de inima,
formarea cheagurilor de sange si a atacului de cord.
De asemenea, s-a constatat ca in cazul persoanelor care consuma regulat
doua oua pe zi, nivelul grasimilor din sange chiar a scazut!
Si
asta pentru ca un nivel ridicat al colesterolului este legat de grasimi
„rele” (saturate), iar oul este incarcat de grasimi bune, care „ung”
rotitele de functionare a organismului.
4. Oul contine si caroten
De
fapt, carotenul prezent in ou (ca de exemplu luteina) este cel mai
potrivit pentru absortia organismului nostru si aduce numeroase
beneficii sanatatii ochiilor.
Omleta in crusta de malai |
5. Ouale sunt sursa naturala de vitamina D!
6. Scade riscul de cancer de san
Femeile care au consumat minim 6 oua/saptamana si-au scazut riscul de cancer de san cu 44%!
7. Ouale sunt bune in cure de slabire
Cercetatorii de la Universitatea din Lousiana au constatat ca persoanele care consuma la micul dejun 2 oua, de cel putin 5 ori pe saptamana, pierd cu 65% mai mult in greutate decat persoanele care au carbohidrati la prima masa a zilei.
Cuiburi de oua |
* Oul de rata
Am auzit adeseori ca oamenii sunt reticenti la oul de rata. Ei bine, eu ma bucur nespus ca mama are cateva rate si privesc cele cateva oua facute de ele ca pe adevarate delicatese. Si am si motive! Ouale de rata sunt de doua ori mai nutritive decat cele de gaina, contin multa omega 3 si au un imens avantaj – sunt printre putinele alimente ALCALINE, adica cele care lupta in mod serios cu cancerul si preventia lui (cele de gaina sunt acide). Singurul lor minus este ca au mai mult colesterol, dar vorbim tot de grasimi bune si aici. Se mentin proaspete mai mult timp si si au de 6 ori mai multa vitamina D, de 2 ori mai multa vitamina A, cu 75% mai multa vitamina E si complexul de B-uri e mai mare ca la cel de gaina. V-am convins? 🙂
* Oul la bebelusi si copii
Am fost intrebata de multe ori daca recomand oul la cei mici. Eu ma incred foarte mult in instinctele copiilor si daca copilul mananca oul, l-as oferi de cate ori am ocazia. Repet – oul are grasimi bune si nu este sanatos sa ferim copilul mic de grasimi.
Mai multe retete cu oua gasiti aici