In ultima perioada am incercat mai multe retete de prajituri si am probat mai multe feluri de a le pregati. Inainte sa incep o avalansa de retete de prajiturele, m-am gandit sa va prezint succint metodele variate de a le pregati.

1. Cookies din aluat moale

Sau faimoasele Chocolate Chip Cookies. Sunt probabil cel mai usor de facut pentru ca nu necesita multa grija pentru forma si aspect. Aluatul o data pregatit si racit, se aseaza cu lingurita in tava. Nu trebuie nici macar sa il intindeti, la caldura ele se latesc si se coc.
ex: Chocolate Chip Cookies


2. Cookies decupati

Pentru aceste prajiturele aluatul trebuie sa aiba o consistenta mai tare si sa permita sa fie intins intr-o foaie mai subtire. O data intins, aluatul este decupat cu forme. Este o metoda ceva mai dificila, mai ales ca aluatul cu care se lucra se poate incalzi in proces si necesita o noua racire pentru a fi manevrabil. Ceea ce poate fi destul de frustrant.
Totusi aceasta metoda permite cele mai variate forme si care poate fi cea mai creativa.


3. Cookies de la congelator

Aceasta metoda am descoperit-o abia de o saptamana si deja am preparat 3 retete astfel. Ceea ce m-a uimit la aceste prajituri este delicatetea lor si faptul ca aluatul o data pregatit poate fi lasat la congelator si prajiturile pot fi pregatite proaspete ori de cate ori ne este pofta. Momentan in congelatorul meu se mai afla batoane de prajituri cu fructe uscate si ovaz, prajituri cu piper si cardamon si prajituri cu Earl Grey si lamaie – toate gata oricand sa fie taiate si coapte.
ex. : Cookies cu cardamon, scortisoara si piper


4. Cookies cu ciocolata topita

In general aluatul prajiturilor este legat cu unt si ou. Dar uneori reteta cere ciocolata topita care o data racita face aluatul usor manevrabil si in acelasi timp imbogateste inegalabil aroma prajiturelelor.
ex. Inimioare de ciocolata


5. Prajiturele formate cu mama

Aluatul acestor prajituri este intermediar intre cele prezentate la numarul 1 si 2. De obicei mainile trebuie bine pudrate cu faina si apoi se poate modela aluatul lipicios. Un aspect interesant aici: abia dupa ce s-au format prajiturile se pune aluatul la rece, nu inainte ca la restul retetelor.
ex. : Cookies cu unt de arahide si dulceata de macese


6. Prajituri coapte de doua ori

Sau celebrele biscotti. Aluatul se coace o data pana are o consistenta moale, se scoate din cuptor, se feliaza si se reintroduc feliile la cuptor si se coc in continuare pana sunt tari si crocante. Prajiturile ideale de inmuiat dimineata in cafea.
ex.: Biscotti in doua culori

7. Prajituri la tava

Aici este mult mai simplu: aluatul se intinde intr-o tava, se coace si apoi se taie. Este o varianta destul de rapida si unde retetele abunda 🙂 Sincer nu stiu care e diferenta de prajiturile traditionale pregatite de bunica – probabil doar simplitatea metodelor.
ex: Prajitura Cehoslovaca – Cukrovi

Sper ca va este utila aceasta scurta trecere in revista a metodelor de a pregati cookies. In perioada ce urmeaza o sa public retete pentru fiecare categorie.