5 sfaturi practice pentru a economisi mai mult pe mancare
Cosul saptamanal cu alimente este deseori una din cea mai mare cheltuiala a noastra. Si probabil este la fel in multe alte familii. Mancarea este tot mai scumpa si atunci cand te straduiesti si sa pui pe masa mancare sanatoasa si diversificata, costurile pot deveni destul de mari.
In plus, dincolo de costuri, eu am o problema si cu risipa de alimente si am scris deseori pe blog despre ea. Iar cele doua – economiile facute cu alimentele si scaderea/eliminarea risipei – merg deseori mana in mana.
Cititi mai jos 5 schimbari pe care le puteti face pentru a economisi si voi mai mult.
- Investiti in electrocasnice si accesorii care sa va fie de ajutor
Ca de exemplu un congelator mai incapator in care sa puneti alimentele pe care doriti sa le stocati – fie ca ati cumparat cantitati mai mari, fie pentru a conserva produse de sezon.
Investiti in pungi de calitate, speciale de congelator, care sa nu permita alterarea alimentelor.
Investiti in recipiente speciale pentru frigider/congelator, care sa mentina mancarea proaspata mai mult timp. De exemplu, optiunea de vidare a alimentelor in pungi sau cutii. - Planifica meniul si nu cumpara mai mult decat ai nevoie. „Viziteaza” camara si congelatorul
Nu trebuie sa planifici meniul la gram, dar e bine sa ai o idee generala despre ce o sa gatesti in zilele urmatoare. Astfel eviti sa cumperi mai multe decat ai nevoie. - Imprieteneste-te cu congelatorul si invata ce si cum se congeleaza
Congeleaza atat ingrediente proaspete, cat si alimente deja gatite. Congelarea este cea mai sanatoasa forma de conservare, deseori alimentele congelate sunt chiar mai bune decat cele proaspete, care stau pe raft pentru perioade indelungate de timp.
In plus, te poti obisnui sa pregatesti ingredientele o singura data pentru mai multe mese. De exemplu, eu am facut zilele acestea o supa de fasole galbena pastai (reteta o am deja pe blog aici si aici) si am tocat de doua ori mai multe ingrediente si le-am depozitat la congelator. Am tocat radacinoasele cu Bosch ErgoMixx si tot cu el am si vidat punga pe care am pus-o la congelator. Am aranjat ingredientele in ordinea in care le pun in oala si prin vidare, ele nu s-au mai amestecat. In plus, punga protejeaza ingredientele de inghet si economisesc mult spatiu de depozitare. Si pentru ca ingredientele sunt asa intinse, ele se congeleaza mai repede si acest lucru le ajuta sa isi pastreze mai multe proprietati nutritive.
- Invata sa utilizezi fructele care se coc prea repede
Si nu le arunca!
Am sa iti dau azi un exemplu foarte simplu: bananele si capsunile, ciresele sau fructele de padure. Cand sunt coapte, le pun la congelator si le scot cand am pofta de o inghetata sanatoasa.
Folosesc piciorul metalic de la ErgoMixx si le pasez asa inghetate, adaugand doar putin iaurt. Iese cea mai minunata inghetata!
- Gatiti cu ingrediente sanatoase si spornice
Fasole, linte, naut, ovaz, orez. Toate acestea au si pret bun, va permit o multime de retete interesante (dati click pe fiecare ingredient de mai sus sa vedeti retete) si sunt foarte spornice. Incercati-le cu incredere si nu va fie teama sa experimentati cu ele si sa gatiti retete noi.
Super utile sfaturile, pun accent pe lucrurile simple și ușor de făcut cu rezultate maxime. Ne ajută să evităm risipa de alimente. Mulțumiri
Ma bucur ca va sunt utile!
Buna ziua ,eu ador produsele @Sano Vita ,am pregatit zilele trecute mancarica de linte de la #Sano Vita .Un deiciu !