5 sfaturi pentru depozitarea hainelor si obiectelor de sezon
In zona noastra temperata, unde inca avem aproximativ 4 anotimpuri (desi in ultimii ani tot mai des avem doar 2), exista deja o traditie in a face ordine in dulapuri pentru a scoate hainele potrivite sezonului si pentru a le depozita pe cele ce nu se mai potrivesc temperaturiilor de afara.
Imi place sa fac aceasta organizare din mai multe motive:
– Imi permite sa fac o ordine in profunzime in dulapuri si sa trec in revista toate hainele pe care le avem. Astfel, sunt sanse mai mari sa renunt la ceea ce nu mai folosim, mai ales la sfarsit de sezon.
– Imi amintesc de hainele pe care le avem deja si nu risc sa cumpar ceea ce avem deja.
– Depozitand hainele care nu sunt in sezon, las loc in dulap doar hainelor de sezon si astfel dulapul este mai ordonat si mai putin aglomerat.
– „Rocada” de sezon nu se refera doar la haine. Ea se refera si la incaltaminte si accesorii vestimentare, cat si la obiecte de decor (mai ales cele specifice perioadei de Craciun si de Paste).
5 sfaturi pentru depozitarea hainelor si obiectelor de sezon
1. In ce depozitam?
Avem la dispozitie mai multe variante de depozitare, fiecare cu beneficiile si recomandarile sale. Totusi, cea mai frecventa recomandare pe care am gasit-o este aceea de a depozita hainele intr-un mediu care le permite totusi sa respire, astfel incat sa nu existe riscul ca ele sa se deterioreze intre sezoane.
Prin urmare, una din cele mai bune solutii sunt cutiile de carton.
Desi o optiune este cea a reciclarii cutiilor de carton, problema este ca ele vor avea dimensiuni diferite si nu veti putea utiliza eficient putinul spatiu de depozitare de care dispuneti.
Mai bine cumparati cutii de carton de aceasi dimensiune, astfel incat sa se potriveasca perfect cu locul dedicat depozitarii si sa utilizati spatiul in totalitate. Folositi banda adeziva pentru a inchide cutiile sau, si mai bine, cumparati cutii cu capac (ca acestea).
2. Eticheteaza
Etichetarea este un pas esential in depozitare, mai ales daca nu vreti sa rascoliti toate cutiile sa gasiti ceva anume.
In primul rand, este important sa depozitati lucrurile grupate pe categorii similare. Intr-o cutie sa fie puse hainele unui singur membru al familiei, specifice unui singur sezon etc.
De asemenea, in cazul depozitarii decoratiunilor, este bine sa le depozitati in functie de locul si data la care aveti nevoie de ele. De exemplu, in cazul sarbatorilor de iarna, decoratiunile de care am nevoie inca de la sfarsitul lui noiembrie sunt depozitate intr-o cutie speciala: calendarul de Advent (impreuna cu eventuale mici cadouri ramase nefolosite – mai ales in cazul celor de activitati creative), carti despre Craciun, luminitele de decor pentru exterior etc. Astfel, nu am nevoie sa rascolesc toate cutiile cu decoratiuni de iarna si stiu exact unde gasesc ceea ce imi trebuie.
3. Protejeaza
Ai grija cum depozitezi lucrurile sensibile/delicate, astfel incat ele sa nu se deterioreze pe durata depozitarii. De exemplu, folosesc folie stretch pentru a depozita bradul articial de Craciun, astfel incat sa il pot strange bine si sa ma asigur ca nu strange praf un an intreg. Tot folie stretch va recomand sa folositi si pentru a va depozita mobilierul de gradina peste iarna. Nu doar ca il veti feri astfel de mizerie, dar il protejati si de intemperii, cat si de eventuale zgarieturi si lovituri care pot sa apara in timpul depozitarii.
Pentru depozitarea obiectelor delicate de vesela si a decoratiunilor, folositi folie cu bule. Am vase speciale pentru Craciun sau Paste si nu imi place sa imi aglomereze un an intreg dulapurile din bucatarie. Prin urmare, dupa ce trec sarbatorile aferente, le infasor in putina folie cu bule, le pun in cutii etichetate 🙂 si le duc in zona de depozitare.
4. Organizeaza
Cand depozitezi obiectele extra-sezon, fie ca vorbim de haine sau decoratiuni, este foarte important sa le organizezi bine. Nu ajuta pe nimeni daca, la incheierea sarbatorilor de iarna, arunci in o cutie toate decoratiunile de-a valma si anul urmator nu mai stii cum sa descalcesti beculetele de brad de cele exterioare sau de ata globurilor. Chiar daca folosesti o cutie mai mare, poti sa organizezi obiectele cu cutiute mai mici sau pungi ziplock. De exemplu, in cutia mare cu haine de vara, am puse separat pungute cu costumele de baie, ochelarii de inot etc. In cutia cu haine de iarna, am o punga speciala pentru manusi, caciuli, fulare etc. In cutiile de decoratiuni de sezon am pungute speciale pentru luminile de brad/de exterior, pentru decoratiunile exterioare sau de pom, pentru calendarul de advent sau pentru ouale de plastic pe care le folosim pentru a decora pomii in exterior in perioada Pastelui.
5. Curata
Inainte sa depozitezi hainele, asigura-te ca acestea sunt curate. Petele vechi vor fi mai greu de scos, iar mizeria din tesaturi poate atrage daunatorii care pot face ravagii.
Nu e nevoie sa faci ceva special, ci pur si simplu sa depozitezi doar hainele pe care le-ai spalat sau le-ai dus la curatatorie inainte.