La noi in casa cea mai mare parte a banilor cheltuiti se duce pe cosul saptamanal de mancare. Probabil la fel se intampla si la voi. In tara noastra mancarea este destul de scumpa comparativ cu veniturile, iar daca doriti sa mancati cat de cat sanatos si variat, nota de plata creste simtitor.

Desigur, aceasta este abordarea simplista. Adevarul este insa ca fac si greseli cand vine vorba de cumparaturi…va voi enumera mai jos 5 dintre ele si ce solutii incerc eu sa aplic cat mai des pentru a le corecta.

1. Cumparam prea multa carne
Am doi carnivori convinsi in casa: sotul si baiatul. Cel mic intreaba mereu inainte sa ne punem la masa daca „avem carne?„. Dar adevarul este ca atunci cand trebuie sa pui zilnic carne pe masa, costurile ajung sa creasca destul de rapid.
Nu am luat in calcul renuntarea totala la carne, dar am facut cateva modificari pentru a scadea cantitale consumate si – implicit – costurile:
*am inceput sa am seri „vegetariene„, adica seri in care la cina nu aveam carne ci o inlocuiam cu ciuperci, oua, branzeturi etc.
*am inceput sa gatesc feluri de mancare in care cantitatea de carne poate fi scazuta considerabil. Adica sa renunt la friptura si sa fac o tocanita, o salata care sa contina si carne, dar fara ca aceasta sa fie „vedeta”
*sa am grija sa plusez cu o varietate mai mare de alimente in farfurie. Astfel, de la traditionala friptura cu cartofi, am ajuns sa am putina carne, niste legume sotate (conopida si broccoli fiind favoritele noastre), orez, galuste sau paste si diferite sosuri. Mesele au devenit mult mai diverse si colorate, iar consumul de carne a scazut fara sa para ca „tai” portia.

 

2. Nu am un plan cand cumpar alimente in cantitate mai mare
Aici e o situatie mai dificila. In primul rand, recomand sa cumparati produse in cantitate mai mare (mai ales cand e sezonul lor sau este vreo oferta). Dar apoi, dupa ce cumpar, mi se intampla deseori sa nu le valorific cum trebuie – fie sa nu imi fac timp sa le procesez sau pur si simplu, dupa 1-2 utilizari, sa nu mai stiu ce sa pregatesc cu ele. Aici este acea zona gri care duce cel mai adesea la risipa. 
Am constatat insa ca atunci cand am un plan bun si pregatesc aceste cumparaturi si le conserv, ele devin adevarate comori. Si e si simplu in zilele noastre sa o facem: cu un robot de bucatarie bun, eventual si o masina de tocat electrica (mai ales daca va place carnea tocata sau mezelurile), puteti face minuni!
Deci analizati bine cand vreti sa cumparati alimente in cantitate mare: le puteti procesa? aveti unde le depozita? chiar se consuma acel ingredient in casa voastra? Nu cumparati doar pentru ca e mai ieftin daca nu aveti un plan clar cu ce vreti sa faceti cu ele. 

3. Nu imi folosesc bine proviziile
Aici e simplu: nu sunt mereu atenta la ce am deja in casa cand plec la cumparaturi. Scenariul ideal este sa imi fac un meniu al saptamanii ce urmeaza pe baza a ceea ce am deja in casa si sa cumpar doar ingredientele ce imi lipsesc sau cele de sezon.

 

4. Nu planific suficient (sau nu ma tin cum trebuie de planuri)
Mai exact nu fac un meniu al saptamanii sau – daca il fac – nu ma tin de el. Aici vad cele mai mari oscilatii in cheltuielile pe mancare si este zona unde consider ca trebuie sa ma concentrez cel mai mult cand doresc sa fac economii. Un meniu al saptamanii bine gandit (divers si cu produse de sezon), poate sa scada seminificativ cheltuielile. Dar nu e suficient sa fac planul, ci trebuie sa depun efortul de a ma si tine de el.

 

5. Cumparam produse care nu sunt in sezon
Desi mergem saptamanal la piata si incerc sa construiesc meniul in functie de ce gasim acolo, tot se mai strecoare in cosul din supermarket alimente extra sezon, mai ales iarna: rosii, castraveti, ardei, uneori si fructe. Incerc sa reduc cat de mult consumul acestor alimente cand nu e sezonul lor, dar deseori nu este usor sa rezistam tentatiei de a face o salata! 🙂

Voi ce alte cauze ati indentificat?