5 metode prin care sa reduci numarul de haine pe care trebuie sa le calci
In general, nu am o problema sa calc hainele. Un fier de calcat bun, un podcast bun sau un episod dintr-un serial pe care il urmaresc, si imi vad de treaba fara probleme. 
Doar ca pe timp de vara, asa cum e acum, as face orice altceva decat sa stau langa un fier de calcat incins minute in sir! Banuiesc ca ma intelegeti si simtiti si voi la fel. 
De aceea am vrut sa va scriu astazi de mici trucuri pe care le aplic – mai ales vara – cand vreau sa reduc la minimul posibil hainele ce trebuie calcate. Paradoxal, vara parca sunt si mai multe de calcat si oricum, hainele se schimba mult-mult mai des, deci si cele calcate au o “existenta” foarte scurta, uneori de cateva ore. 

Inainte sa trecem la cele 5 puncte de cate va ziceam in titlu, trebuie sa mai subliniez un aspect. 
Timpul petrecut langa fierul de calcat. Acum cativa ani, mi-am schimbat fierul de calcat. Cel vechi nu se defectase, ci doar am primit eu cadou unul nou, mai modern si mai puternic. Diferenta a fost uriasa pentru mine si a avut un impact serios asupra timpului necesar pentru a calca o haina: totul merge mai repede si mai usor. 
Deci luati in calcul si aceasta schimbare, mai ales daca aveti un fier de calcat foarte vechi. Doar pentru ca se incinge, nu inseamna ca isi face treaba bine… nici eu nu mi-am dat seama de asta pana nu am facut efectiv schimbarea! 
Statiile de calcat sunt si mai eficiente – puteti citi aici mai multe despre statia de calcat versus fierul.

5 metode prin care sa reduci numarul de haine pe care trebuie sa le calci

1. Umplerea masinii de spalat 
Primul pas pe care trebuie sa il faceti pentru a avea mai putine haine de calcat trebuie facut inca dinainte de a le spala: nu incarcati prea tare masina de spalat! 
Nu se baga in masina cate haine incap, ci trebuie sa lasati un pic de spatiu liber. In plus, incercati sa aproximati numarul de kg pe care producatorul spune ca le poate spala masina. 
Daca le inghesuiti (din dorinta de a spala cat mainmulte in o singura tura), nu doar ca se vor sifona, dar nici nu se pot spala si clati eficient. 

2. Scuturati, scuturati, scuturati! 
Incercati sa scoateti hainele cat mai curand dupa ce se incheie ciclul de spalare (de cand am copii, asta este o adevarata provocare pentru mine!) si scuturati-le bine, mai ales cele care ar putea intra in categoria de haine ce trebuie calcate, dar si alte categorii, precum pantalonii (blugii). 

3. Intindeti hainele si uscati-le pe umerase
Intindeti bine hainele la uscat, astfel incat propria lor greutate sa traga usor tesatura si sa o intinda in timpul uscarii. De exemplu, astfel puteti proceda cu perdele sau draperii (care nu sunt foarte pretentioase): de indata ce le scoateti din masina, le scuturati bine si le si puneti la loc, la geam. Eu am calcat perdele doar cand nu le-am pus ude la loc pe geam, pentru ca cutele persistente au aparut exclusiv la uscare si impaturire. 
Camasile si tricourile ar fi grozav sa le puneti la uscat direct pe umerase. In general, mai ales la tricouri, asta le va fi suficient. Si, chiar daca va trebui sa calcati unele camasi (in functie de materialul lor), calcatul va fi mult mai usor si mai rapid! 

4. Puneti la loc hainele uscate 
Nimic nu sifoneaza mai tare hainele decat sa zaca pe un scaun/fotoliu dupa ce s-au uscat, asteptand sa fie bagate la loc. 
Cu toate acestea, aceasta etapa este si pentru mine o adevarata provocare! 
Totusi, in cazul hainelor sensibile (camasi, tricouri) am simplificat procedura prin faptul ca le intind la uscat direct pe umerase. Daca sunt ok, le pun direct in dulap. Daca necesita totusi calcare, pun umerasele pe un suport special. 

5. Nu aglomerati sifonierul 
Incercati sa mentineti dulapul cat mai aerisit: degeaba calcati camasile, daca apoi le inghesuiti pe umerase in sifonier. Evaluati corect cate haine purtati in mod real si incercati sa mentineti dulapurile cat mai ordonate.