La noi in casa smoothie-ul ramane in continuare foarte popular si nu m-am lasat descurajata de cele cateva articole negative aparute in ultima vreme, care recomanda consumul fructului ca atare si nu pasat in smoothie. Desigur, ideal asa ar trebui. Dar eu una am in aceasta privinta doua observatii de facut:
1. De obicei aceste opinii se refera la consumul mare dintr-un anumit aliment sau forma de servire a unui aliment. Ori, daca bei o cana de 150-200 ml de smoothie pe zi sau o data la cateva zile, nu inseamna ca dieta ta se rezuma la smoothie-uri. Si mai ales cand fructele se consuma si ca atare, pe langa smoothie.
2. Trebuie sa cantarim pericolele si beneficiile. Da, nu e modul ideal de a consuma o banana, dar intr-un smoothie pot strecura alimente de care copiii mei nu s-ar atinge in alt context. De exemplu, spanacul sau ghimbirul crud. Smoothie-ul este metoda sigura prin care copiii mei mananca pudra de ovaz, catina, merisoare (crude/congelate), ulei de cocos si o multime de mirodenii sanatoase. Deci, din punctul meu de vedere, beneficiile unui smoothie depasesc pericolele fructelor pasate.
In plus, e gustos! Este o bautura pe care o bei cu drag si cu pofta si care a devenit un desert indragit la noi in casa.
In ultima vreme am fost fortata sa o las mai moale cu smoothie-urile pentru ca mixerul meu vertical (batran de peste un deceniu) a dat semne de oboseala. Si, ca facut, mi s-a stricat si mixerul si prioritatea a fost achizitionarea unui mixer de bucatarie nou, iar acum am inceput sa studiez piata si pentru un mixer vertical (cu picior).
Intre timp, am experimentat cu aceste retete de smoothie, ceva mai potrivite sezonului rece.
Varianta 1
1 mana de spanac
2-3 linguri de afine
1/2 de banana
3 linguri de iaurt
3 linguri de fulgi de ovaz
aprox. 50 ml lapte
miere
Varianta 2
1/2 de banana
1/2 lingurita de ghimbir razalit
1 ceasca de lapte
1 lingurita scortisoara
miere
Varianta 3
100 ml suc de rodie
1/2 banana
1 ceasca fructe de padure (congelate)
1 mana de spanac
1 ceasca de iaurt
miere
Varianta 4
2 linguri de dovleac copt
1 mar + 1/2 banana
1 ceasca de iaurt + 1 ceasca de lapte
putina vanilie
2 linguri de fulgi de ovaz
scortisoara si miere
Varianta 5
2 banane
1 ceasca de iaurt
1 ceasca de lapte
1 lingurita cacao neindulcita
2 lingrite unt de arahide
putina vanilie
Daca sunteti ca mine, o persoana cu memorie vizuala, v-am pregatit mai jos si o reprezentare grafica a acestor retete.
Sper sa va inspire si sa va fie cu folos! 🙂