Iluminatul este, de cele mai multe ori, tratat doar din punct de vedere a functiei ei, lustrele neprimind importanta cuvenita ca si elemente de design si décor. De multe ori, oamenii ignora faptul ca o lustra bine aleasa intr-o camera poate sa o faca mai primitoare si deosebita, in timp ce o lustra aleasa in graba sau fara a lua in calcul toate aspectele, poate crea o atmosfera neplacuta.
Astfel, iluminatul unei case nu e o sarcina asa de usoara cum pare ci are nevoie de o planificare la fel ca si celelalte elemente din casa.
Mai jos am adunat pentru voi cateva dintre cele mai intalnire greseli care se fac in iluminatul casei si cateva metode prin care ele pot fi evitate.
1. Iluminarea insuficienta a zonelor de lucru
Oricat de bine ai planifica iluminatul unei case, deseori exista spatii care au nevoie de iluminat in plus (biroul, spatiul de lucru din bucatarie etc). Desi camera este bine iluminata, deseori, in aceste zone, lumina va bate din spate creand umbre fix acolo unde ai mai multa nevoie de lumina.
Cum sa eviti acest lucru? Foloseste lustre, veioze, etc., care produc lumina exact in spatiul cu problema.
De exemplu, in bucatarie, instaleaza becuri sub corpurile de sus, pentru a asigura lumina necesara pe blatul de lucru, exact unde ai nevoie de ea.
2. Alegerea unei lustre de dimensiune gresita
Aceasta este una din cele mai intalnite greseli care se fac atunci cand nu se dedica destul timp
planificarii. De cele mai multe ori, proprietarii pur si simplu iubesc designul unei lustre si nu se gandesc ca aceasta nu este potrivita fie dimensiunilor camerei, fie cu spatiul in care vor sa o
instaleze. Indiferent daca lustra este prea mare sau prea mica, ea va crea constant senzatia de
neplacut si disproportionat in camera. Cititi articole despre amenajarea spatiilor mici sau cautati poze pe internet pe site-urile de specialitate, si urmariti ce solutii se folosesc acolo.
Cum sa eviti aceasta greseala? Verificati ce dimensiune de candelabru sau lustra e nevoie pentru spatiul dedicat. Aceasta poate fi determinata astfel: aduni latimea si inaltimea camerei (in centimetri) si imparti la 12. Ce rezulta este exact diametrul unui candelabru potrivit pentru camera. Daca vrei sa pui un candelabru peste masa la care luati cina, asigura-te ca diametrul acestuia este cu aproximativ 30 centimetri mai mic decat latimea mesei.
3. Nu se folosesc dispozitivele pentru reglarea intensitatii luminii
Cei mai multi proprietari de imobile folosesc becuri cu incandescenta fara dispozitive de reglare
a intensitatii luminii. Astfel, becurile au un consum ridicat, emit multa caldura si ofera, deseori,
mai multa lumina decat e necesar.
Cum sa eviti aceasta situatie? Insista sa instalezi dispozitive de reglarea a intensitatii luminii. Ele iti permit sa satisfaci mai multe nevoi de iluminarea a unui spatiu folosind aceeasi lustra, si, in plus, este un sistem prietenos cu bugetul.
Mai poti alege si varianta iluminarii cu becuri LED. Acestea desi sunt mai costisitoare la cumparare, consuma extrem de putin si au o durata de viata foarte lunga. In plus, exista sisteme de automatizare a locuintei care permit, prin becurile LED, un iluminat inteligent, adica sa puteti controla printr-o aplicatie de pe telefon toate luminile din casa – atat intensitatea, cat si culoarea! Mai multe detalii despre acest sistem puteti citi aici.
4. Prea multe lustre si spoturi
Spoturile, folosite cu masura si in locurile in care trebuie, sunt foarte frumoase si ofera unei incaperi un aer primitor si cald. Insa, acum cativa ani buni, venind la moda spoturile in casele romanesti, ele au ajust sa fie folosite in exces si in zone in care nu isi au rostul. Acest exces a avut ca rezultat senzatia unei camera ingramadite, neordonate si, chiar demodate.
Cum sa eviti aceasta situatie? Putina planificare ajuta. Gandeste-te unde ai nevoie de lumina efectiva si unde ai nevoie de lumina ambientala, mai apoi instaleaza doar acele lumini care sunt cu adevarat necesare.
5. Culoarea peretilor nu se potriveste cu lumina
Un dormitor, fiind un spatiu dedicat confortului, trebuie sa aiba o lumina mult mai subtila
decat o bucatarie. Foarte frecvent, oamenii nu dau importanta culorii care s-ar potrivi unei camere, ci aleg acea nuanta doar pentru ca le place, rezultatul fiind un dormitor prea iluminat sau o bucatarie sau baie slab iluminata.
Cum sa eviti aceasta greseala? Planifica din timp nuantele pentru fiecare camera. Gandeste-te ca nuantele inchise absorb lumina, iar nuantele deschise o resping. Daca vrei sa ai o bucatarie luminoasa, nu alege culori puternice, ci, mai degraba, axeaza-te pe nuantele deschise.