5 carti care te ajuta sa lucrezi mai eficient
Cu cat vezi mai clar care iti este obiectivul, cu atat poti fi mai eficient in activitatea ta. Cu cat reusesti sa lucrezi mai concentrat, cu atat rezultatele muncii tale pot fi mai valoroase.
Iar in lumea aceasta a distragerilor, a notificarilor si a conectivitatii, concentrarea poate fi tot mai dificil de atins.

Dintre titlurile din imaginea de mai sus, prima carte pe care am citit-o a fost Deep Work (gasiti cartea aici). Am avut norocul sa o descopar la scurt timp dupa publicare si am citit-o in original. In engleza, titlul este Deep Work si este un concept care se refera la munca profunda, neintrerupta, concentrata, cea care ofera rezultate reale si cea care diferentiaza un profesionist de cineva care face lucrurile intr-un mod superficial.
Ma framantau atunci multe probleme discutate de Cal Newport, dar a fost pentru prima data cand intelegeam ca intreruperile constante pot avea si un impact economic direct prin lipsa specialistilor. Si puteti privi acest aspect in doua moduri: ca pe o veste proasta sau ca pe una buna. O veste buna pentru ca in acest context, cel care va fi in continuare capabil sa lucreze concentrat cu adevarat va fi mult mai valoros pe o piata a muncii unde foarte multi sunt victimele distragerilor.

Din Deep Work am descoperit Flux (gasiti cartea aici) de Mihaly Csikszentmihalyi, o carte care vine cu argumente in plus pentru a face loc in viata noastra muncii concentrate. Fericirea nu se gaseste in momentele de inactivitate, ci in cele in care te afli in o stare de concentrare profunda in o activitate care iti aduce satisfactii intelectuale sau fizice. Astfel, Fluxul (flow) este o stare care ne aduce o stare de bine si de multumire, de descoperire a sensului, chiar si atunci cand te simti plutind in deriva.

Pentru ca citesc mereu cu mare drag si interes blogul lui Cal Newport, asteptam cu mare interes aparitia urmatoarei sale carti – Digital Minimalism (gasiti cartea aici). De aceea, am citit-o de indata ce a aparut.
Aceasta este o continuare fireasca a Deep Work, dar are o latura ceva mai practica. Nu discuta doar problemele ridicate de consumul continuu de divertisment de slaba calitate (social media), ci ofera si sfaturi practice pentru a gestiona mai bine „economia atentiei”.
Va recomand sa cititi ambele tilturi, dar va incurajez sa le cititi in ordinea aparitiei pentru a le intelege mai bine.

Una din temele discutate si de Cal Newport, este impactul pe care il are aceasta stare de continua distragere asupra capacitatii noastre de invatare. Daca vreti sa aprofundati acest subiect si vreti sa intelegeti mai bine procesele prin care creierul intelege si stocheaza informatia, atunci trebuie neaparat sa cititi Superficialii (cartea o gasiti aici).
Despre Superficialii am scris deja pe larg aici.

Un singur lucru (gasiti cartea aici) este un alt titlu care vine cumva in sprijinul celor de mai sus, desi face parte din alta categorie de carti. Totusi, mie mi s-au parut apropiate prin ideea de a te concentra pe cate un singur lucru, de a nu te lasa distras si de a evita multitasking-ul.