Inca dinainte sa am copii, cand venea vorba de jucariile pentru ei, dintre toate jucariile din lume stiam sigur ca le voi lua lego. A fost singura mea certitudine. Si mi-am respectat planul pentru ca, de pe la 1.5 ani Natalia a avut Lego. De Robert nici nu mai zic, el a crescut din start cu lego in mana.
Recunosc ca putine sunete ma sperie mai tare decat sunetul cutiei (imense!) de lego fiind golita in mijlocul sufrageriei. Ca parinte stii doua lucruri: ca tu le vei strange si ca – indiferent de cat vei fi de atent – cel putin unul iti va scapa si vei calca pe el cand ti-e lumea mai draga.
Dar le suporti toate pentru ca aceste cuburi de plastic sunt grozave pentru copii. Dincolo de constructiile pe care le pot face cu ele sau dezvoltarea motricitatii fine cand sunt bebelusi, puteti folosi lego si pentru activitati care stimuleaza invatarea si logica.
Inainte sa va arat trei modalitati in care m-am jucat eu cu copiii, vreau sa mai laud o trasatura a acestui joc. Faptul ca poti cumpara pachete mici, cu diferite tematici si toate se potrivesc intre ele – uitati-va de exemplu aici cate optiuni sunt. Nu e nevoie de o investitie initiala mare, iar jocul poate evolua dupa varsta si preferintele copilului. Piesele vechi se recicleaza in noile tematici si copiii se vor juca cu ele ani de zile. Eu una mi-am facut un obicei cand imi fac cumparaturile de aici, sa mai adaug si cate un set mic de lego.
Ah, si v-am spus ca e jocul perfect pentru frati? Am suficiente piese sa nu se certe pe ele. Ma rog, sa nu se certe prea mult 🙂
- Jocul „construieste dupa model”
Aceasta este cea mai recenta joaca a noastra cu lego. Am desenat cateva modele de turnulete lego pe foi si i le-am dat Nataliei. Iar ea a trebuit sa le refaca. A fost fascinata de joc! 🙂
A cautat rabdatoare, a potrivit culorile, a urmat instructiuni. Modelele pot fi oricat de complexe, eu am inceput cu ceva mai simplu, dar ma voi apuca sa colorez structuri tot mai complexe.
2. Invata sa numeri cu lego
Acesta este un exercitiu mai vechi si este potrivit pentru copiii care tocmai incep sa invete numerele. Facand acest exercitiu ei invata sa asocieze cifrei abstracte o cantitate reala.
3. Sortatul de culori si forme
Acesta joc este pentru copiii mititei si, dupa cum v-ati dat seama deja, se refara la a sorta cuburile in functie de culoare si/sau forme. De fapt, acest joc este incurajat si de cei de la Lego, care vand cutii cu sortatoare. Noi avem una cu patru compartimente si o alta cutie cu 3 forme speciale pentru sortat formele.
Voi cum va mai jucati cu Lego?