Si, nu, pe lista mea nu se afla masina de spalat vase sau slow/multi cookerul. Acelea deja sunt alegeri evidente. De aceasta data vreau sa va povestesc cum imi salveaza timp trei electrocasnice la care poate nu va asteptati. Si am sa va explic si cum exact ma ajuta ele.
1. Cuptorul cu microunde
In primul rand, stiu ca multi se tem de el. Eu accept explicatiile stiintifice (vedeti o explicatie aici) si il folosesc doar cand am nevoie. Adevarul este ca o vreme nu am avut, dar doar din motive de spatiu…ni s-a stricat cel vechi si cumva m-am bucurat de spatiul castigat in bucatarie prin absenta lui. Dar ma tot loveam de problema incalzirii mancarii si pana la urma am cedat si acum avem din nou unul.
*Timp economisit prin incalzire rapida si cu vase putine
Ceea ce m-a facut sa cedez a fost timpul pierdut cu incalzitul meselor si faptul ca arareori reuseam sa gatesc in asa fel incat sa am mancare calda – nici fierbinte, nici rece – la timp pe masa. De fapt, pentru a face asta, trebuia sa gatesc si dupa-amiaza. Iar astfel ajungeam parca sa stau toata ziua in bucatarie.
*Timp economisit pentru ca pot gati mai multe feluri de mancare deodata, cand am timp si nu ma intind cu gatitul dupa orele de masa
Acum cand gatesc, pregatesc mai multe feluri deodata, fara sa ma mai stresez ca e ora de masa sau nu. Astfel sunt mai eficienta si in 1-2 ore (maxim) termin cu gatitul pentru intreaga zi. Apoi, cand am nevoie, doar bag o portie in cuptorul cu microunde si putem manca. Iar eu nu mai am senzatia ca bucataria e un soi de restaurant deschis 24/7.
*Dezghetare rapida
Ma mai folosesc mult si de functia de dezghetare, asa cum are si orice cuptor cu microunde de la beko, in zilele aglomerate cand am uitat sa scot la timp ceva din congelator sau cand se schimba brusc planurile. Sau cand uit sa scot unul din timp, iar reteta cere unt moale.
*Ajutor la gatit
Fara cuptor de microunde, trebuie mereu sa apelez la bain marin pentru a topi unt, ciocolata sau a prepara anumite sosuri. Nu doar ca e mai dificil si dureaza mai mult, dar sunt implicate mai multe vase si mai multa mizerie. Lucruri care sunt destul de anevoios de facut pe aragaz, sunt extrem de simple la cuptorul cu microunde.
2. Congelatorul
De obicei congelatorul intra la categoria de electrocasnice care va ajuta sa faceti economii. Ei bine, pe langa acest aspect evident, congelatorul ma ajuta sa economisesc mult-mult timp la gatit.
*Timp economisit prin ingrediente aflate la indemana
Probabil cel mai bun exemplu este cel al legumelor congelate, care sunt astfel mai accesibile in orice sezon si mai usor de utilizat, astfel incat devine mult mai usor sa le adaug in mancare.
*Timp economisit prin cumparaturi mai rare
De exemplu, carne luam mai rar pentru ca prefer sa iau de la macelarii bucati mari, sa le portionez si sa le congelez.
*Timp economisit prin pregatirea ingredientelor
Cum ziceam si mai sus, muncesti mai eficient cand iti concentrezi eforturile intr-o singura directie. Cand gatesc pranzul pentru ora pranzului si apoi cina pentru ora cinei, petrec de doua ori mai mult timp in bucatarie. dar cand le gatesc deodata (pentru ca oricum deja sunt acolo), sunt mult mai eficienta. La fel si cu prepararea ingredientelor: nu curat o legatura de legume pentru supa, ci doua. Si una o bag la congelator si data viitoare o folosesc direct, fara alte batai de cap. Sau razalesc varza de o salata – pun o punguta si la congelator si am acolo sa o adaug la orez chinezesc cu legume sau alte preparate care au nevoie doar de o mana de varza.
*Timp economisit cu mancarea gatita
Da, mai congelez si mancare gatita. Sau imi trimite mama mancare asa. De atatea ori m-a ajutat sa am in congelator o galetuta de supa sau o tocana….nici nu va pot spune! Pentru ca deseori apar urgente, uneori mai sunt si eu indispusa si astfel am fara stres mancare buna de pus pe masa. Cu minim efort.
3. Blenderul
Deci eu as pune blendere in fiecare bucatarie cu copii mici!
Ok, nu numai in acelea, dar pentru mine blenderul este in continuare un mare salvator in zilele in care sunt ocupata cu altele sau…pur si simplu imi e lene.
Il folosesc pentru a economisi timp in doua categorii de retete pentru copii: supe si deserturi.
Nu am timp de gatit o supa? Arunc niste legume in oala, le fierb si le fac supa crema. Succes garantat! Plus, cand mai mananca copiii asa multe legume la o masa ca in supa crema?! Ai mei niciodata! 🙂
Nu am pregatit un desert si copiii cer „ceva dulce”? Fac rapid o crema de fructe (branza proaspata de vaci + fructe + miere + ulei de cocos si diverse condimente), decorez frumos si copiii mananca fara probleme tot.