20 de sfaturi realiste pentru a reduce consumul de energie
Facturile de curent au inceput sa ne ridice probleme tot mai serioase. Desi noi, ca familie, am scazut consumul in ultima jumatate de an, valoarea facturilor aproape ca ni s-a dublat.
Am inceput sa analizam tot felul de metode alternative pentru a deveni mai independenti energetic, profitand de faptul ca locuim la casa si avem o mica curte. Am studiat varianta panourilor fotovoltaice, am discutat despre panouri solare romstal pentru a scadea costurile cu apa calda si chiar si varianta de eoliana. Dar pana sa ajungem sa facem o investitie mai serioasa in aceasta directie, am devenit mai atenti la modul in care putem sa scadem imediat consumul de energie.
Si am ajuns sa fac o lista de cateva idei care sa ne ajute sa scadem consumul. Mici schimbari sau mici obiceiuri care sa scada factura.
20 de sfaturi realiste pentru a reduce consumul de energie
- Schimbarea becurilor din casa cu variante LED eficiente din punct de vedere energetic (aceasta schimbare am facut-o treptat in ultimii ani).
- Stingerea becurilor cand nu sunt necesare si folosirea la maxim a luminii naturale (de exemplu, perdele care permit luminii sa treaca cat mai bine).
- Repararea micilor gauri care pot sa apara in pereti (la geamuri, in zona in care intra cablurile in casa, la aerul conditionat, hota etc)
- Gateste in electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, desi consuma curent electric, un air fryer este mai eficient decat sa gatesti cina in cuptor. La fel, o oala sub presiune va scadea timpul de gatire si – implicit – consumul.
- Daca gatesti in cuptor, deschide-l cat mai rar in timpul gatirii! De cate ori o faci, temperatura din cuptor scade si consumul creste.
- Incearca sa organizezi gatitul astfel incat sa le grupezi cand gatesti la cuptor. Chiar daca le gatesti pe rand, profiti de cuptorul gata incalzit.
- Decongeleaza periodic congelatorul pentru a avea un consum cat mai bun.
- Pentru a fi cat mai eficiente, congelatoarele trebuie sa fie pline! Daca nu ai cu ce sa il umpli, poti sa bagi sticle de apa (Atentie! Nu umple sticla cu apa, pentru ca ea se dilata cand ingheata).
- Pentru a fi eficient, frigiderul trebuie sa fie umplut undeva la trei sferturi. Deci incearca sa nu il aglomerezi prea tare.
- Seteaza corespunzator temperatura din frigider.
- Curata periodic gratarul din spatele frigiderului.
- Cand gatesti, incalzeste apa in un fierbator de apa. Este mult mai eficient si economic decat pe aragaz.
- Monteaza termostate in casa pentru un control mai eficient al caldurii si al consumului.
- Ai grija unde iti momentezi termostatele. Daca e deja montat langa o sursa de caldura (sau de frig), ai grija sa il setezi la o temperatura potrivita pentru restul casei. De exemplu, noi avem unele termostate montate pe pereti externi si in acele camere pot seta termostatul cu 1-2 grade mai jos fata de termostatele montate pe pereti interni.
- Alege imbracaminte potrivita. Vara, alege haine racoroase pentru a scadea consumul cu aerul conditionat. In aceasi idee, in sezonul rece, alege haine potrivite sezonului.
- Izoleaza boilerul de apa calda. Daca folosesti boiler, atunci e important sa il izolezi pentru a-i scadea consumul. Noi l-am cumparat cu o husa izolatoare speciala.
- Izoleaza ferestrele. Aici sunt mai multe metode: de la banza speciala, la perne orizontale care se pun la ferestre si usi sau draperii groase (montate aproape de geam).
- Spala cu apa rece. Consumul ridicat al masinilor de spalat este dat de incalzirea apei. Profita de detergentii moderni din comert, ganditi special pentru spalare in apa rece, si unde hainele nu sunt foarte murdare, apeleaza la programe de spalare cu apa rece.
- Curata bine filtrul uscatorului pentru a fi eficient si a consuma mai putina energie.
- Scoate din priza electrocasnicele pe care nu le folosesti (chiar daca sunt stinse).